avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj ?

Pot sa cer somaj daca am contractul de munca desfacut cu art.61 alin(1) lit.a din codul muncii?
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea raprturilor de munca sa nu vafie imputabila dvs.
2. Concedierea cu art.61, lit.a) din Codul muncii va este imputabila deoarece s-a produs printr-un act de indisciplina al dvs.
3. Asadar nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
in timpul cercetarii prealabile, angajatorul are dreptul sa dispuna suspendarea contractului individual de munca al salariatului cercetat disciplinar.

Daca contractul de munca este desfacut disciplinar, nu se acorda preaviz.

Dupa desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare, salariatul nu are dreptul la ajutor de somaj.

Pentru a conduce la desfacerea contractului de munca, fapta savarsita trebuie sa constituie o abatere grava sau sa fie mai multe abateri de la regulile de disciplina muncii, regulile prevazute de contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, desfacerea contractului individual de munca este cea mai aspra sanctiune prevazuta de legislatia muncii.

Dar, la fel de important este si faptul ca, orice sanctiune disciplinara, incepand cu mustrarea si incheind cu desfacerea contractului de munca, nu poate fi aplicata fara a se parcurge toate etapele obligatorii ale cercetarii disciplinare: convocarea, intrunirea comisiei de disciplina, ascultarea salariatului (atunci cand se prezinta), emiterea deciziei si comunicarea ei salariatului.

Nu in ultimul rand, trebuie stiut faptul ca, in timpul concediului de odihna, al concediului de maternitate, al concediului de ingrijire copil, al concediului medical, in timpul indeplinirii serviciului militar, in timpul sarcinii, in masura in care angajatorul fusese instiintat inainte ca salariata este insarcinata, sunt interzise concedierile, cu exceptiile prevazute de lege, adica reorganizarea judiciara si falimentul angajatorului.

Chiar daca angajatorul urmeaza intreaga procedura prevazuta de lege si desface contractul de munca pe motive disciplinare, daca angajatul considera ca, in raport cu faptele imputate, sanctiunea aplicata este abuziva (adica prea dura fata de gravitatea faptei), se poate adresa instantei de judecata competente (instanta competenta este cea aratata in decizia de desfacere a contractului de munca).

Temei de drept: art.48, 49, 52 alin. 1 lit. a si b, 58, 60, 61 al.1 lit. a ,62 alin.1 ind..1, alin. 2, 63 alin.1, 263-268 din Codul muncii; art. 75 din contractul colectiv de munca la nivel national.

succes
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
ContSters109653, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puncte de vedere decizie sanctionare laur65 laur65 Citez dintr-o decizie de sanctionare: \\"...[b]comisia disciplinara[/b] formata din N.L.,A.M. si T.D.[b] [u]DECIDE[/u][/b] : Sanctionarea disciplinara a d-lui ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? oanaportar oanaportar Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna - data constatarii cauzei concedierii salariatului ? Sunt membru numit intr-o comisie de cercetare ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)