avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum scoti un minor din tara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum scoti un minor din tara?

Nu stiu daca s-a mai pus problema asta, exact. Am 17 ani si as dori sa plec in alta tara din Europa. Mama mea e plecata, tata are procura facuta, sa poata sa ma scoata din tara, dar momentan nu poate sa ma insoteasca. As putea iesi din tara in conditiile astea? Fara niciun parinte.. (eventual cu un insotitor de la o agentie de turism). Si cam ce procura mi-ar trebui?

Va multumesc!

(Nu stiu unde trebuie incadrat acest subiect, asa ca va rog frumos sa ma scuzati in cazul in care am nimerit pe un thread gresit.)
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 21:17, 16 Iunie 2010
Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor daca este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
- acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
- statul (statele de destinatie);
- perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
- datele de identitate ale insotitorului respectiv;
- extrasul de cazier judiciar al insotitorului;
- documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).
Are importanta daca parintii nu sunt divortati? Am uitat sa precizez .. Tata are doar o procura cum ca poate sa ma scoata din tara cu acordul mamei. Cu aceasta procura nu as putea face alta pentru a putea iesi din tara insotita de altcineva in afara de parinti? Sau imi trebuie procura si de la mama?
Trebuie acordul ambilor parinti.
Citeste www.PolitiadeFrontiera.ro (rubrica conditii de calatorie, minori romani) si daca tot mai e ceva neclar telefoneaza-le la numarul afisat pe site.
Se pare ca in afara de procura de la mama nu am cum. Pana vine procura de la ea, se face august si pot sa plec cu tata. Ar mai fi varianta sa falsific un certificat de sanatate (sa scot de la un doctor).. cum ca as avea nevoie de o operatie, dar mi-e frica sa nu iasa si mai rau, in caz ca sunt prinsa.

Va multumesc pentru toate raspunsurile! Mi-ati fost de ajutor.

Alte discuții în legătură

Cum sa pot iesi din tara? popescu andreea popescu andreea buna, am 16 ani si in vara aceasta am posibilitatea de a pleca in germania la unchii mei. din pacate,trebuie sa plec fara parintii mei.ce acte imi sunt ... (vezi toată discuția)
Iesirea unui minor neinsotit din tara applepie applepie Am 17 ani si vreau sa plec la vara intr-o tabara in Danemarca. Pot iesi din tara neinsotit? Problema mea este ca nu voi merge cu avionul pana in Germania si de ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului minor din tara! luminita_gab luminita_gab sunt divortata si vreau sa plec cu copilul din tara! am hotarare definitiva si irevocabila, dar tatal are dreptul de a vizita minorul! ce acte imi trebuiesc? (vezi toată discuția)