avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum sa pot iesi din tara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum sa pot iesi din tara?

buna,
am 16 ani si in vara aceasta am posibilitatea de a pleca in germania la unchii mei.
din pacate,trebuie sa plec fara parintii mei.ce acte imi sunt necesare pentru a putea iesi legal din tara?
m-am interesat si unde am intrebat am auzit alta varianta si sunt derutata de atatea sfaturi oferite.
as fi tare fericita daca as sti un raspuns concret.multumesc!:-/
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:18, 27 Mai 2008
Pentru a iesi din tara ai nevoie de pasaport sau carte de identitate si avand in vedere varsta ta ai nevoie de un insotitor care sa aiba o procura din partea parintilor tai ca sa te insoteasca sau daca nu ai o persoana majora sa te insoteasca atunci din cate stiu eu blueair au un serviciu de insotitori si poti sa faci o procura in care sa stipulezi ca esti insotita de personalul blueair in avion. Oricum asta e ceea ce stiu eu poate ma insel asa ca cel mai bine ar fi sa suni la politia de frontiera din orasul tau si sa-i intrebi pt. ca ei sunt cei mai in masura sa-ti raspunda.
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta:
- o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv,
- extrasul de cazier judiciar,
- documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor care paraseste in vacanta tara Oana Gabriela Oana Gabriela As dori sa stiu daca un minor este incredintat mamei, poate parasi tara impreuna cu mama fara acordul notarial de la tata si baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)
Cum scoti un minor din tara? elena.a elena.a Nu stiu daca s-a mai pus problema asta, exact. Am 17 ani si as dori sa plec in alta tara din Europa. Mama mea e plecata, tata are procura facuta, sa poata sa ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara bIuuu bIuuu Buna ziua Am o nelamurire si as vrea sa ma ajutati: Am o fata de 16 ani care vrea sa mearga la vara in Spania la rude,eu fiind despartita mi-a fos ... (vezi toată discuția)