avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

buna ziua.am si eu o problema ,poate ma ajutati umpic...in 1986 bunica mea le-a facut contract de intretinere parintilor mei pe cota de 2/8 din din casa si curte.in anul 1995 tatal meu moare,un an mai tarziu 1996 moare bunica mea,la inmormantare mama mea nu a participat,din lipsa de bani,si alte probleme.la inmormantare a participat o matusa(sora tatalui meu).acum ea are certificatul de deces.in 2008 am reusit sa o radiez pe bunica din cartea funciara. acum intrebarea mea este vom avea probleme,este un impediment faptul caci mama nu a participat la inmormantare?luna viitoare voi incepe actiunea de judecata la casa si curte.si am nevoie de niste sfaturi....va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hunul , utilizator 14:09, 19 Iunie 2010
adutescu a scris:

Contractul de intretinere este intuitu personae, daca persoana intretinuta a decedat ( bunica) nu poate nimeni sa introduca actiunea in reziliere, nici mostenitorii legali,

Actiunea ar fi in rezolutiune ;) dar nu asta-i baiul - si mie mi s-a mai intamplat sa-i zic reziliere ...din viteza. Intebarea e alta...

Exista judecatori care gandesc asa? (ca mostenitorii nu pot introduce/sau mai corect spus nu au calitate procesuala activa in actiunea in rezolutiune)? :-/
Avem practica relevanta pe acest aspect? (adica avem hotarari ramase "netunse" prin caile de atac?)
De pe la vreo judecatorie citire mi s-a mai intamplat si mie sa vad cate-o motivare care batea spre ideea asta, dar n-a prea apucat sa ramana si definitiva si irevocabila ... :)
Si am mai vazut ideea asta pe aici pe forum, dar ...eu nu pot si nu vreau sa cred in ea.

Dreptul la intretinere e un drept personal (si ca atare netransmisibil prin succesiune) dar, chiar daca obligatia are ca obiect o prestatie contractata intuituu personae, actiunea in rezolutiune pentru neexecutare are caracter patrimonial si se transmite asupra mostenitorilor.

Hai s-o luam "babeste"!...Sau hai sa vedem cum ar arata lucrurile intr-o interpretare folosind argumentul reductio ad absurdum.

Daca n-ar fi asa (daca mostenitorii nu ar putea intoduce actiunea in rezolutiune pentru neexecutare), atunci niciun debitor al obligatiei de intretinere nu ar mai inmormanta vreun intretinut (desi tocmai grija de-a nu ramane neingropat :) este unul dintre motivele care determina un batran sa incheie un astfel de contract).

De ce nu l-ar mai ingropa?? Pai, de ce sa se mai straduiasca, daca unii zic ca mostenitorii nu l-ar mai putea deranja cu vreo actiune in rezolutiune, iar mortul oricum nu s-ar mai putea scula de pe unde l-au lasat sa putrezeasca spre a cere rezolutiunea contractului pentru neexecutare. Trai neneaca!!

Cam asa ar arata lucrurile intr-o stradanie de a gandi mai departe de vreo litera seaca ...

In speta data, insa, cred ca matusa nu ar mai putea obtine rezolutiunea, dar ...din cu totul alt motiv . Nu pentru motivul ca n-ar avea calitate sa o ceara, ci pentru motivul ca s-a implinit termenul de prescriptie.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
romascanu, moderator
in cazul nostru nu a fost vorba de cine o inmormanteaza....s-a pus problema ca cine rezista langa un om atat de rau si de rece.din 5 copii doar unul a fost acceptat de catre mama(bunica mea),acesta fiind tatal meu.restul o cautau din an in paste cum s-ar zice.era fffffff darnica:hammer:.,dar au rezistat asa cum a fost,si pentru ca aveau cealalta parte de 3/8 de la bunicul(mostenire).
daca a participat sau nu la inmormantare,,,nu are nici o tangentza,deci e nesemnificativ.............

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere adypompy adypompy contractul de intretinere poate fi atacat in instanta? si daca da care sunt caile de atac? (vezi toată discuția)
Desfacere contract vladescumihaela vladescumihaela Buna ziua.Bunicii mei i-au lasat casa prin contract unchiului meu,dar au pus si o clauza.Sa ii ingrijeasca in cazul in care se imbolnavesc.Acum bunica mea este ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauze alexanderrr alexanderrr am si eu o intrebare va rog din suflet sami raspundeti!! eu am un contract de intretinere pe un ap.si bunicul meu a decedat acum 2 ani si mau dat in judecata ... (vezi toată discuția)