adutescu a scris:
Contractul de intretinere este intuitu personae, daca persoana intretinuta a decedat ( bunica) nu poate nimeni sa introduca actiunea in reziliere, nici mostenitorii legali,
Actiunea ar fi in rezolutiune ;) dar nu asta-i baiul - si mie mi s-a mai intamplat sa-i zic reziliere ...din viteza. Intebarea e alta...
Exista judecatori care gandesc asa? (ca mostenitorii nu pot introduce/sau mai corect spus nu au calitate procesuala activa in actiunea in rezolutiune)? :-/
Avem practica relevanta pe acest aspect? (adica avem hotarari ramase "netunse" prin caile de atac?)
De pe la vreo judecatorie citire mi s-a mai intamplat si mie sa vad cate-o motivare care batea spre ideea asta, dar n-a prea apucat sa ramana si definitiva si irevocabila ... :)
Si am mai vazut ideea asta pe aici pe forum,
dar ...eu nu pot si nu vreau sa cred in ea.
Dreptul la intretinere e un drept personal (si ca atare netransmisibil prin succesiune) dar, chiar daca obligatia are ca obiect o prestatie contractata
intuituu personae,
actiunea in rezolutiune pentru neexecutare
are caracter patrimonial si
se transmite asupra mostenitorilor.
Hai s-o luam "babeste"!...Sau hai sa vedem cum ar arata lucrurile intr-o interpretare folosind argumentul
reductio ad absurdum.
Daca n-ar fi asa (daca mostenitorii nu ar putea intoduce actiunea in rezolutiune pentru neexecutare), atunci niciun debitor al obligatiei de intretinere nu ar mai inmormanta vreun intretinut (desi tocmai grija de-a nu ramane neingropat :) este unul dintre motivele care determina un batran sa incheie un astfel de contract).
De ce nu l-ar mai ingropa?? Pai, de ce sa se mai straduiasca, daca unii zic ca mostenitorii nu l-ar mai putea deranja cu vreo actiune in rezolutiune, iar mortul oricum nu s-ar mai putea scula de pe unde l-au lasat sa putrezeasca spre a cere rezolutiunea contractului pentru neexecutare. Trai neneaca!!
Cam asa ar arata lucrurile intr-o stradanie de a gandi mai departe de vreo litera seaca ...
In speta data, insa, cred ca matusa nu ar mai putea obtine rezolutiunea, dar ...
din cu totul alt motiv . Nu pentru motivul ca n-ar avea calitate sa o ceara, ci pentru motivul ca
s-a implinit termenul de prescriptie.