avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... masina zgariata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

masina zgariata

Buna ziua,
La sfarsitul lunii februarie mi-am gasit masina "spalata" toata cu noroi, in fata scolii unde predau. Dupa 4 zile, directorul scolii a aflat cine au fost faptasii: doua dintre fetele unei clase a VIII-a. Luate la intrebari, au recunoscut ca una a zgariat cu un cui toata partea dreapta a masinii si cupola, iar celalta a "mascat" zgarieturile cu un burete inmuiat in noroi (eu abia atunci am aflat ca masina era zgariata pt ca, din cauza vremii nu am fost la spalatorie). Am fost la polite, am facut plangere, au dat si ele declaratii in care au recunoscut fapta. Acum doua zile am fost din nou la politie (pt ca au trecut 3 luni de cand am facut plangere si nu am primit niciun raspuns), iar politistul care se ocupa de dosarul meu mi-a zis ca trebuie sa o duca la expertiza psihiatrica pe cea care a zgariat masina, si daca se dovedeste nu a fost in deplinatatea facultatilor mentale...nu avem ce-i face...iar cealalta nu mai recunoaste: a dat o noua declaratie, in care a spus ca a recunoscut de teama sa nu o las corigenta , si ca ea a dat cu noroi doar pe geamuri (sunt fine zgarieturi si pe partea stanga a masinii, probabil de la pietricelele amestecate cu noroiul). Niciuna dintre cele 2 fete nu a avut tulburari de comportament pana acum...
Am 3 intrebari:
1. ce pot face in cazul in care un doctor decide ca cea care a zgariat masina nu e sanatoasa la cap?
2. ce se poate face daca cealalta fata nu mai recunoaste, schimbandu-si declaratia?
3. daca, intr-un final, imi voi recupera banii pt reparatii....ma obliga cineva sa-mi fac masina la un anume service...mai ieftin? m-am interesat si diferenta de pret e destul de mare de la un service la altul...probabil ca difera si calitatea lucrarii.

1- in dosarele penale cu minori este obligatorie expertiza care sa stabileasca daca a avut sau nu discernamant. daca va reiesi din expertiza ca n-a avut discernamant...atunci nu aveti ce face.
2- daca celalata fata si-a schimbat declaratia a facut-o pe propria raspundere. Oricum unui copil de 14 ani nu poti sa-i ceri mare lucru.
3- De obligat din cate stiu eu nu cred ca va obliga cineva sa va reparati masina la un anume service, doar daca cei de la asigurari agreeaza un anume service, iar daca faceti reparatiile in altul...sa tergiverseze avansarea banilor.

Intrebare: ati discutat cu reprezentantii legali ai fetelor?Cred eu ca puteti sa rezolvati amiabil acest litigiu.Mai ales ca este vorba de doua copile.
Mult succes.
av.M.Hornea
Am incercat sa rezolv problema pe cale amiabila: am fost cu parintii fetelor la un service, mi-au facut oprogramare pt a repara masina, insa parintii nu au mai ajuns cu banii. Din cate am auzit, nu s-au inteles cum sa imparta cheltuielile... Asta s-a intamplat inainte de a depune plangere la politie.
Ioan Marinescu a scris:

probabil ca ati mertitat o corectiie de genul asta.nu cred ca doua copile de 14 ani s-au apucat aiurea sa va zgarie masina.cred ca sunteti un cadru dudactic agresiv care si-a primit pe3deapsa.mult succes,si la mai mare.

Cred ca nu isi are rostul atacul la persoana . Ori sunteti vreun fost corigent ? :foottap:
Datorita invatatorilor si profesorilor stiti sa scrieti si sa cititi .

@ nicoletadiana

Ptr a raspunde penal , minorii intre 14 si 16 ani , trebuie sa aiba discernamant la data comiterii faptei , in mod contrar nefiind angajata raspunderea penala fata de acestia . Daca se dovedeste ca au discernamant , va constituiti parte civila in procesul penal .
In caz contrar , deschideti o actiune in instanta impotriva parintilor minorelor , care sunt responsabili ptr prejudiciul cauzat de copiii lor minori , in temeiul art 998-1000 Cod Civil .
Masina o puteti face dvs unde doriti , iar factura o depuneti la dosarul cauzei . De asemenea puteti vorbi cu parintii minorelor ptr a va acoperi cheltuielile si ptr a nu-i mai actiona prin instanta si astfel ei sa nu mai plateasca si cheltuielile de judecata . Ramane la latitudinea lor daca vor accepta varianta amiabila sau vor prefera un proces .
Dupa cum am spus, am incercat o rezolvare a problemei pe cale amiabila, insa nu am avut cu cine: parintii se cearta intre ei, fiecare considerand ca trebuie sa plateasca mai putin decat celalalt. Abia dupa o luna de la fapta am facut plangere, sperand sa nu se ajunga in instanta. Prolema mea este ca, daca initial cei de la politie mi-au zis sa stau linistita, ca imi voi recupera banii pt reparatii, acum nu mai erau atat de siguri... Ma gandeam ca intre timp au fost mituiti... (nimic nu m-ar mai mira)
Oricum, sapt viitore am sa trec din nou pe la ei, cu devizul, si vad ce-mi mai spun atunci.
Multumesc pt rasp.!
Nu se poate trage concluzia ca politia a fost mituita.
O sa va primiti banii daca nu vor aparea alte probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare bogdan_leonard bogdan_leonard salut,zilele trecute am lasat masina in parcare si la scurt timp a venit un domn la sediul unde muncesc ca sa-mi spuna ca mi-a busit masina. a doua zi am facut ... (vezi toată discuția)
Fata vecinului mi-a zgariat masina nicuxo nicuxo buna ziua, sunt din Bucuresti, si am nevoie de un sfat sau un avocat care sa ma indrume pentru rezolvarea unei probleme. fata vecinului (9 ani) mi-a zgariat ... (vezi toată discuția)
Pentru o zgarietura pe care n-am facut,imi ia permisul de conducere? Ana___ Ana___ Luni seara(26.012009) a venit politia la mine acasa,cu o declaratie depusa de un barbat(declaratia a fost depusa pe 30.iulie.2008),care sustine ca in ... (vezi toată discuția)