Societatea comerciala A isi divide patrimoniul si constituie o alta societate comerciala B ce detine in capitalul social un imobil rezultat in urma divizarii societatii A. La randul ei societatea B isi cesioneaza in totalitate actiunile catre societatea comerciala C , insa documentele cesiunii nu sunt inca depuse la ORC. De mentionat ca societatea A inca mai figureaza in cartea funciara ca proprietara a imobilului respectiv cu toate ca exista intre A si B un protocol de predare- primire a imobilului ( era necesar in proiectul de divizare).
Societatea C pt.a achita catre B pretul ct.de cesiune, trebuie sa apeleze la un credit bancar dar nu are cu ce garanta. Atunci apeleaza la A care e inca proprietara imobilului conform C.F. pentru ca aceasta sa aduca acest teren drept gajrantie ipotecara in vederea obtinerii acelui credit.
Intrebare: ce risca A in situatia in care accepta sa constituie ipoteca pe acel teren pe care inca il detine in proprietate conform C.F. dar pe care l-a predat societatii B la divizare,conform protocolului de predare- primire?Poate proceda asa?
Ce clauza speciala ar fi necesar sa fie stipulata in ct.de ipoteca sau intr-un alt document , probabil autentic, pt.a avea garantia ca societatea A nu ia "teapa" la toata afacerea aceasta?
Cum s-ar putea introduce societatea B in toata aceasta ecuatie ?