avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2 salarii dupa pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2 salarii dupa pensionare

Va rog sa ma ajutati intr-o problema privind salarizarea: un cadru didactic solicita la iesirea la pensie doua salarii conform contractului colectiv de munca la nivel de ramura; nu stiu daca contractul colectiv la nivel de ramura pentru anul acesta este semnat si nici daca noua legislatie care se aplica de anul acesta in domeniul salarizarii mai permite acordarea de astfel de drepturi. M-ar interesa baza legala.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: arhontele , utilizator 17:38, 20 Iunie 2010
Problema i complicata...un contabil ar spune ca prin contracte colective de munca nu se pot acorda prime de pensionare si ar aduce ca argument in acest sens decizia Curtii Constitutionale nr.768 din 18 septembrie 2007 ...prima de pensionare nu i prevazuta in Statutul personalului didactic sau alta lege,deci nu se poate acorda...prin CCM se poate negocia numai limitele stabilite prin lege...1,2,3 patru salarii...ori daca legea nu prevede prima de pensionare ea nu poate fi "inventata " printr un contract colectiv de munca...cam asa ar raspunde un contabil
Prima de pensionare este prevazuta in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010:

Art. 50. - Salariaţii care se pensionează pentru limită de vârstă primesc o indemnizaţie egală cu cel puţin două salarii de bază avute în luna pensionării
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
rosu gheorghe, utilizator
asa este...dar contabilitatea invoca decizia 768/2007 a Curtii Constitutionale...pe aceiasi baza nu se mai acorda ...sporul de penibilitate...in sectorul bugetar e"mai special":))
Decizia 768 din 18 septembrie 2007 (Decizia 768/2007) se refera la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a art.12 alin. (1) teza a doua din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca si ale art. 48 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic .
Ceea ce se pune in aplicare este dispozitivul hotararii si motivarea acesteia ... prin urmare, nu are nicio relevanta invocarea acestei Decizii.
Contabilii spun ca in sectorul bugetar daca o prima (sau un spor )nu e "prinsa" intr o lege nu se acorda!:)

Alte discuții în legătură

Abrogare? arhontele arhontele Curtea Constitutionala a afirmat ,in baza art.29(1),(6),ca ordonanta 41/2009 este inadamisbila. Art.29. - (1) Curtea Constituţională decide asupra ... (vezi toată discuția)
Spor de dispozitiv LIA VRANCEANU LIA VRANCEANU Buna ziua . Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatoarea speta : in anul 2009 am castigat , in instanta , acordarea sporului de dispozitiv in ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare LUMI1971 LUMI1971 Lucrez ca administrator financiar in cadrul unei institutii de invatamant.In luna ianuarie 2010 a decedat un salariat.Sotia acestuia cere pe langa ajutorul de ... (vezi toată discuția)