avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de dispozitiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de dispozitiv

Buna ziua . Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatoarea speta : in anul 2009 am castigat , in instanta , acordarea sporului de dispozitiv in procent de 25 % din salariu , retroactiv din luna decembrie 2005 , la zi si in continuare , proportional cu perioada lucrata in cadrul institutiei si sa se efectueze mentiunile corespunzatoare in carnetul de munca . Cand s-a facut reincadrarea la 1.01.2010 , s-a tinut cont de sporul de dispozitiv la stabilirea salariului si , in luna octombrie anul acesta , Curtea de Conturi constata ca nu trebuia sa mi se acorde acest spor deoarece , zic ei , s-au incalcat prevederile Legii nr. 330/2009 , astfel " recomandandu-i " ordonatorului de credite sa nu-mi mai acorde acest spor si , mai mult , sa-mi impute banii pe care i-am primit de la 1.01.2010 , pana in luna octombrie 2014 . In urma acestei " recomandari " , ordonatoul de credite emite o dispozitie prin care imi stabileste salariul de incadrare de 865 lei la care se adauga sporul de vechime . Mentionez ca inca nu a venit Raportul Curtii de Conturi . Acum eu nu stiu cum sa procedez deoarece nu inteleg cum trebuia procedat dupa aparitia Legii 330/2009 privind salarizarea unitara personalului platiti din fonduri publice . Trebuia sa se tina cont de hotararea judecatoreasca , sau nu ? In dispozitia emisa de ordonatorul de credite se face referire la art. 1 alin. 3 , art. 3 lit. (c) si art. 7 alin.(2) din Legea 330/2009 .si la art. 3 si art. 10 din OUG nr. 1/2010 . Redau mai jos continutul acelor articole , poate asa ma puteti ajuta .
Legea 330/2009
Art. 1
(1) Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem unitar de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar platit din bugetul general consolidat al statului.
(2) Incepand cu data intrarii in vigoare, in tot sau in parte, a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului prevazut la alin. (1) sunt si raman in mod exclusiv cele prevazute in prezenta lege.
(3) Partea a II-a a prezentei legi reglementeaza sistemul unitar de salarizare pentru o perioada tranzitorie, pana cand sistemul va fi simplificat si imbunatatit in conformitate cu partea a III-a a prezentei legi.
Art. 3
Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la baza urmatoarele principii:
a) caracterul unitar, in sensul ca reglementeaza salarizarea tuturor categoriilor de personal din sectorul bugetar, prin luarea in considerare a drepturilor de natura salariala stabilite prin acte normative speciale in sistemul de salarizare reglementat de prezenta lege;
b) suprematia legii, in sensul ca drepturile de natura salariala se stabilesc numai prin norme juridice de forta legii;
c) luarea in considerare a sporurilor, a adaosurilor salariale, a majorarilor, a indemnizatiilor cu caracter general sau special, precum si a altor drepturi de natura salariala, recunoscute sau stabilite, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin hotarari judecatoresti, prin acte de negociere colectiva, precum si prin alte modalitati, acestea regasindu-se la un nivel acceptat, potrivit principiilor prezentei legi, in salariul brut sau, dupa caz, in salariul de baza, in solda functiei de baza sau in indemnizatia lunara de incadrare;
d) echitate si coerenta, prin crearea de oportunitati egale si remuneratie egala pentru munca de valoare egala pe baza principiilor si normelor unitare privind stabilirea si acordarea salariului si a celorlalte drepturi de natura salariala ale personalului din sectorul bugetar;
e) sustenabilitate financiara, prin stabilirea de majorari salariale in baza legilor speciale anuale, astfel incat ponderea in produsul intern brut a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar sa se reduca progresiv la un nivel sustenabil.
Art. 7
(1) Aplicarea prevederilor prezentei legi se realizeaza etapizat in perioada 2010—2015, prin modificarea succesiva, dupa caz, a salariilor de baza, a soldelor functiilor de baza pentru personalul militar si a indemnizatiilor lunare de incadrare, prevazute in anexele la prezenta lege, stabilite anual prin legi speciale.
(2) Realizarea trecerii de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare se efectueaza in mod etapizat, astfel incat in perioada de implementare a prezentei legi nicio persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza potrivit actualelor reglementari.
O.G. 1 / 2010 privind unele masuri de reincadrare in functie a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora
Art. 3
Prin contractele sau acordurile colective si individuale de munca nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi de natura salariala care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.
Art. 10
In conformitate cu prevederile art. 30 din Legeacadru nr. 330/2009, la stabilirea salariilor personalului bugetar incepand cu 1 ianuarie 2010 nu vor fi luate in considerare drepturi salariale stabilite prin contractele si acordurile colective si contracte individuale de munca incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii lor sau prin acte administrative emise cu incalcarea normelor in vigoare la data emiterii lor si care excedeaza prevederilor Legii-cadru nr. 330/2009.
Va multumesc .




Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:49, 11 Decembrie 2014
Curtea de Conturi nu poate dispune in contra a ce a dispus instanta de judecata.
Prin urmare, decizia luata de Curtea de Conturi nu trebuie pusa in executare.
Nici macar nu a venit Decizia Curtii de Conturi , au doar procesul verbal de control si deja au pus in aplicare la salariul pe luna noiembrie . Acum asteapta Decizia Curtii ca sa imi impute banii luati pana acum .
Explicati-le celor din conducere ca nu procedeaza legal , mai ales ca intrati si sub incidenta Legii nr.124/2014.

Legea nr. 124/2014 privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice:
Art. 2. -
(1) Se aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala, pe care personalul prevazut la art. 1 trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control a unor prejudicii
....
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solda winter_wind winter_wind ce sporuri se vor introduce in salariul de baza? se va mai acorda norma de hrana? (vezi toată discuția)
Spor de tura?! stelarman stelarman buna seara! in noua lege a salarizarii unice... legea 330/2009 nu am mai gasit nimic despre sporul de tura de 15 la suta ci doar despre sporul de ... (vezi toată discuția)
Ajutor ! spor vechime personal contractual monicalirca monicalirca Consultand legislatia in vigoare cu privire la drepturile salariale am ajuns sa ma lovesc de o mare problema. Astfel ma aflu in imposibilitatea de a motiva o ... (vezi toată discuția)