avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Consiliere juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Consiliere juridica

Am fost chemat in instanta in luna martie 2010 in calitate de parte vatamata, in proces cu d-l "X" in calitate de inculpat pentru inselaciune(art.215 C.p.). M-am prezentat la termenul fixat si am declarat in instanta ca mi-am recuperat paguba in intregime si nu mai am nici o pretentie de la inculpat.
Acum am primit o noua citatie prin care sunt chemat din nou in instanta in data de 22.06.2010 ca "parte vatamata - intimat, in proces cu d-l x in calitate de inculpat - apelant" tot pentru inselaciune (art.215 C.p.). Mentionez ca in procesul respectiv mai sunt implicate si alte doua persoane tot ca parti vatamate.
Intrebarea este: "Daca nu ma mai prezint la proces mi se poate intampla ceva?
Inculpatul respectiv poate sa mai recurga si in continuare la recurs probabil sau alte cai de atac si eu trebuie sa particip la toate acestea chiar daca nu mai doresc acest lucru, avand in vedere ca mi-am recuperat paguba.
Cu stima si respect va multumesc anticipat.

P.S. Va rog daca se poate sa-mi dati raspunsul pana in data de 21.06.2010
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:35, 21 Iunie 2010
Inteleg ca dvs ati avut dubla calitate-parte vatamanta si parte civila(pt recuperarea prejudiciului cauzat prin infractiune).
Acum sunteti chemata in latura penala a procesului respectiv-avand ca obiect tragerea la raspundere a inculpatului pt infractiunea de inselaciune.Daca nu va prezentati veti putea fi amendat de catre instanta sau adus cu mandat.
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
ContSters135817, utilizator
Codul de procedura penala nu prevede nici o pedeapsa pt neprezentarea partii vatamate/civile la proces.
Doar pt martori, ceea ce nu e cazul, ca nu sunteti martor.

Dvs. alegeti daca sa va duceti sau nu.
O persoana poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, întocmit potrivit dispoziţiilor art. 176, dacă fiind anterior citată nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară.Consider ca se poate aplica si in acest caz.
Abaterile judiciare se sanctioneaza cu amenda judiciara.Abaterile judiciare se pot comite de parti,de aparator,de martori,experti,persoane angrenate in desfasurarea procesului penal.Persoanele care pot savarsi abateri judiciare si incalcari de lege atrag aplicarea amenzii judiciare prevazute de art 198.
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
ContSters135817, utilizator
Nu cred ca veti avea probleme pentru ca dvs.v-ati exprimat pozitia cu ocazia solutionarii fondului pricinii,cand ati declarat ca nu intelegeti sa va constituiti parte civila deoarece prejudiciul a fost acoperit.
In aceasta situatie,cel mai indicat ar fi sa trimiteti instantei care v-a citat in apel o cerere,prin scrisoare recomanadata ,cu confirmare de primire, prin care aratati ca va mentineti declaratiile date anterior in faza de urmarire penala si in instanta de fond si ca nu mai doriti sa participati la dezbaterile ulterioare,lasand latura penala la aprecierea instantei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie in calitate de parte vatamata pentru fond art 215 c.pen.-lamuriri rastelistu rastelistu Buna ziua. Am primit o citatie din care citez \" Subsennatul A (adica eu) cu domiciliu etc...,este chemat in aceasta instanta ,camera Sala1 penal,fond penal ... (vezi toată discuția)
Oare cat e de grav? claudiu 33 claudiu 33 buna ziua si un an nou fericit . Problema e an felul urmator.prietena mea a primit o comunicare de la parchet caci a fost scoasa de sub urmarire penala, iar ... (vezi toată discuția)
Inselaciune srr srr Buna ziua! Sotia X descopera ca sotul are un dosar penal, obiectul fiind inselaciunea (art. 215 C.p.) Sotul Y a primit bani de la cateva persoane carora le-a ... (vezi toată discuția)