avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACT DE VINZARE-CUMPARARE APARTAMENT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACT DE VINZARE-CUMPARARE APARTAMENT

Spuneti-m va rog ce sens dati expresiei subliniate (parte a contractului) :
Locuinta ce se vinde este ocupata de comparator in baza contractului de inchiriere nr……….. si este compusa din 2 camere de locuit ,cu suprafata de folosinta utila de 46.15 mp. precum si cota indiviza de 3.33% din suprafata de folosinta comuna a imobilului.
Se atribuie cumparatorului in folosinta, pe durata existentei constructiei,terenul aferent locuintei in suprafata de 14 mp. respective cota indiviza de 7% din teren de catre Primaria Orasului…….
Ce reprezinta cei 14 mp. ?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:40, 21 Iunie 2010
Cota indiviza, care este proprietatea Primarie, care vi se da gratuit spre folosinta pe intreaga existenta a constructiei
Fara intreg contractul, mai greu de spus exact.
Banuiesc ca
1. apartamentul este intr-un bloc sau casa cu mai multe apart.
2. aflat pe un teren care este al primariei, nu al proprietarului/proprietarilor blocului / apartamentelor.
3. dreptul celui care are casa pe terenul altuia ar trebui sa se regaseasca in CF-ul terenului ca "drept de superficie"

Daca este asa, atunci cei 14 mp, sunt partea proportionala din terenul de sub apartamentul cu pricina. Adica terenul de sub constructie, impartit la cate apartamente sunt, rezulta 14 mp pentru cel in discutie.

Daca sunteti cumparator si cunosteati punctele 1 si 2 de mai sus, n-ar trebui sa va sperie clauza subliniata. Inseamna ca dvs. aveti dreptul sa folositi terenul cata vreme exista constructia. cand constructia va disparea, insa, nu veti mai avea nici un drept la teren in virtutea acestui contract (ci numai daca primaria proprietara a teerenului va permite o noua ridicare de constructie).

p.s. 14 mp nu inseamna dimensiunea apartamentului, si nici greseala de tiparire stati linistit :)

Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
smeagull, utilizator
Blocul are 6 ap. pe palier ceea ce insemna aproximativ 280 mp.suprafata ocupata de la primarie.
Blocul are 30 de ap. (1+4 etaje) x 14 mp.aferenti=420 mp
Diferenta de 140 mp. nu se regasesc.
Din DEX ,,aferent" nu pote fi aismilat cu ,,sub" ci mai degraba cu ,,alaturat". Nu cumva se refera la o cota indiviza din jurul blocului?
Astept interpretarea dv. Multumesc!
Terenul aferent trebuie inteles ca "teren apartinator" apartamentului respectiv. Cota din partile comune, inclusiv din intregul teren, construit si neconstruit, poate fi procentuala sau fractionara. Cei 14 mp trebuie raportati la intreaga suprafata de teren. Vezi legea locuintei nr.114/1996 pentru detalii.
Aferent este si cel de sub bloc, si cel din jurul blocului (asa-numitul trotuar al cladirii, poate vreo cale de acces, terenul cu tevi si guri de canal, fire, poate vreo gradina, altele). De lamurit cu privire la suprafata totala a terenului afectat de superficie, va poate lamuri numai cf-ul terenului Primariei.
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire maculrosu maculrosu Am cumparat un ap. situat la parterul unui bloc. In contractul de vc. scrie ca '' odata cu transmiterea dreptului de proprietate asupra ap., noi, vanzatorii, ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune teren comun bloc AnittaClaudia AnittaClaudia Buna seara, In primul rand rog moderatorii sa schimbe forumul in cazul in care nu m-am adresat unde trebuie. In al doilea rand va multumesc tuturor celor ... (vezi toată discuția)
Cumparare uscatorie in bloc avoovi avoovi Salut. Cu ceva ani in urma am cumparat uscatoria de pe palier, alaturata garsonierei mele. Am intocmit chitante olografe de vanzare cumparare cu absolut toti ... (vezi toată discuția)