avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... reducerea varstei standard de pensionare pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

reducerea varstei standard de pensionare pentru handicap mediu

Buna ziua,

Situata este urmatoarea:
-data nasterii: mai 1956, barbat
-varsta 54 de ani
-stagiu de cotizare 34 de ani (inclus facultate)
-handicap mediu prexistent calitatii de asigurat

1.In aceste conditii se poate beneficia in acest moment de reducerea varstei standard de pensionare cu 10 ani sau doar in mai 2011 cand se vor implini 55 de ani?

2.Care va fi la anul stagiu minim de cotizare?

Multe multumiri
Cel mai recent răspuns: carlapreda , utilizator 17:01, 22 Iunie 2010
Bună ziua,

Potrivit dipoziţiilor art. 47, alin.1, lit. c) din Legea nr. 19/2000, persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute la anexa 3 cu 10 ani, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

Având în vedere faptul că sunteţi născut în mai 1956, nu beneficiaţi de eşalonarea prevăzută de art. 41, alin.2 din Legea nr. 19/2000şi de Anexa nr. 9, la Ordinul nr. 340/2001, îndeplinind condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă la împlinirea a 65 de ani, adică în mai 2021.

Prin urmare scăderea stagiului, potrivit art. 47, se face din 65 de ani, ceea ce înseamnă că puteţi beneficia de pensie pentru limită de vârstă abia în mai 2011, dacă nu cumva noua lege a pensiilor nu va aduce modificări sub acest aspect.

Sănătate vă doresc!
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
florisiris, utilizator
Va multmesc pentru raspuns.
In mai 2011 care este stagiu complet de cotizare?
tatal meu are 34 de ani de cotizatie deocamdata si este somer in prezent , cu sanse mici sa mai faca inca un an de cotizatie.

Este corect sa aduni la perioada de cotizatie si perioada facultatii?

Va multumesc
1. Perioada de facultate este perioada asimilata stagiului de cotizare si se ia in calcul la pensionarea pentru limita de varsta.
2. Daca are posibilitatea poate incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii pentru un an de zile. Va plati 31,3% din suma asigurata. Suma asigurata o stabileste persoana asigurata (legea nu prevede o suma minima).
În mai 2011, stagiul complet la care se va raporta casa teritoriala de pensii este de 35 de ani, întrucat atat trebuie sa realizeze un barbat nascut in mai 1956, pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Dacă a beneficiat de drepturile de şomaj - în sens larg - peste cei 34 de ani pe care spuneaţi că i-a realizat până acum, perioada se valorifică la stabilirea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, alături de anii de facultate.
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
florisiris, utilizator
Va multumesc. Este o veste f.buna ca ar putea cotiza in continuare pt a completa stagiul complet.

Inca o intrebare: ae la pensia de invaliditate se poate trece la pensionare la limita de varsta cu reducere de 10 ani pt handicap preexistent (atunci cand se indeplinesc conditiile?)

Alte discuții în legătură

Pensionare chris_04 chris_04 Mama mea are incadrare handicap accentuat si pensie de invaliditatedin 2009. Mi sa spus ca o pot scoate in ianuarie 2017 la pensie, fiind nascuta in iulie ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata in cazul unui handicap obtinut la varsta de 6 ani dobroghii dobroghii Am 64 ani si la varsta de 6 ani am dobandit un handicap in urma bolii de poliomelita(epidemia din 1956),ramanand cu un handicap mediu(dupa operatii si ... (vezi toată discuția)
Cum se recalculeaza pensia la trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta? DanTM DanTM Pensionara pe caz de boala, are 12 ani de munca si 6 ani de pensie de boala, gradul 2 de handicap, nascuta in martie 1964. 1. Anii petrecuti in pensie de ... (vezi toată discuția)