avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cunatum penalitati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cunatum penalitati

furnizorul mi-a trimis spre semnare un contract in care se prevad penalitati de intarziere de 0.15%. i-am spus ca nu semnaz contractul in forma propusa si ca il astept sa negociem clauzele, mai ales cea privitoare la valoarea penalitatilor.
pe facturi apare scris ca valoarea penalitatilor pentru neplata la scadenta e de 0.15% pe zi.
poate obtine in instanta 0.15% sau se aplica OG 9/2001, adica poate solicita doar dobanda legala?
multumesc
Cel mai recent răspuns: aianaa , utilizator 09:36, 23 Iunie 2010
Furnizorul dv. nu poate solicita dobanda legala pentru executarea cu intarziere de catre dv. a obligatiilor ce va revin atata timp cat in contractul incheiat sunt prevazute penalitati de intarziere de 0,15% pe zi.
ziceam ca nu am semnat contractul.... l-am chemat sa negociem clauzele. contractul nu s-a semnat veci!
In acest caz se aplica acelasi cuantum la penalitati de 15%.
Ddv. ati semnat si stampilat facturile?
Daca ati acceptat facturile creditorul dvs nici nu mai are nevoie de contract semnat pentru a putea pretinde penalitatile facturate.
da. am semnat facturile emise.

am gasit intre timp decizia 3079/2009 unde CSJ zicea ca " intre partile in litigiu nu s-au incheiat raporturi contractuale sub forma inscrisului unic, in care sa se inscrie o clauza penala privind sanctionarea partii in culpa pentru neexecutarea obligatiilor contractuale. faptul ca, in facturi, vanzatoarea a inscris o mentiune in sensul ca pentru intarziere la plata se aplica penalitati de 0.05% pe zi intarziere nu constituie o clauza penala, neexistand acordul partilor exprimat de persoane ce sunt intreptatite, in conditiile legii, sa angajeze partile contractante".

Alte discuții în legătură

Contract inserat pe verso-ul facturii ZERATUL ZERATUL Readuc in discutie subiectul legat de facturi emise de catre o societate comerciala catre o alta societate comerciala, care au inserat pe verso un contract de ... (vezi toată discuția)
Facturi fara scadenta Andreea Istrate Andreea Istrate Daca am emis o factura unde nu este inserata data scadentei si nu am nici contract incheiat, dar facturile sunt acceptate la plata prin semnare si stampilare ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati de intarziere Florin111 Florin111 In fapt nu am contract de livrare materii prime sau de lucrari cu o societate care imi datoreaza foarte multi bani pe facturi de materiale si avans lucrare ... (vezi toată discuția)