avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Calea catre Procuror.
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Calea catre Procuror.

Pentru prima oara imi cer scuze ca am deschis acest topic la categoria "Avocati si admitere in avocatura" dar nu am gasit alta categorie unde sa postez.

Pana acum cateva zile imi doream sa am o cariera in avocatura , dar acum mi-am schimbat brusc opinia si vreau sa ma indrept spre cariera de procuror.

Momentan nu am nici cea mai mica informatie cum pot ajunge la cariera de procuror , vreau ca sa ma inscriu la unversitatea de drept (inscrierile incep de pe data de 8 iulie) vreau sa termin cei 4 ani de drept iar dupa aceea ce trebuie mai exact pentru o cariera ca procuror in Romania ?

Va multumesc !
Dupa licenta in drept, va trebuie:
a) sa promovati Institutul National de Magistratura
sau
b) sa profesati una dintre profesiile juridice (consilier juridci / jurist, avocat, notar, executor judecatoresc) timp de 5 ani, iar apoi sa promovati un examen de intrare in magistratura, pentru functia de procuror.

Mult succes!
-----
update: cele de mai sus sunt varianta foarte pe scurt a ceea ce ar urma.
Este bine sa stiti ca orice absolvent de facultate de drept (stiinte juridice, nu si stiinte administrative) se numeste jurist, si are urmatoarele optiuni profesionale strict legate de specializarea absolvita:
- consilier juridic (salaraiat in privat sau functionar public)
- avocat (profesie liberala)
- notar
- executor judecatoresc
- magistrat (adica judecator sau procuror).
-
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
smeagull, utilizator
La discutii juridice,categoria ,,Magistrati si admitere in magistratura " gasesti multe informatii potrivite situatiei in care esti. Banuiesc ca esti absolvent de liceu, succes la bac , daca mai ai inca probe de trecut, si succes pentru viitor la Facultatea de Drept, pe care vrei sa o urmezi si fara de care nu poti profesa ca si consilier juridic avocat, notar, procuror sau judecator.Licentiat in stiinte juridice poti sa te angajezi consilier juridic la o firma sau poti da examen de admitere in Barou si profesezi ca avocat iar dupa 5 ani vechime in domeniul juridic poti da examen de admitere in magistratura, pentru procuror sau judecator, la alegerea ta.Alta varianta pentru procuror, dupa ce esti licentiat in stiinte juridice, este sa te pregatesti si sa dai admitere pentru INM la Bucuresti,
Momentan nu am nici cea mai mica informatie cum pot ajunge la cariera de procuror , vreau ca sa ma inscriu la unversitatea de drept (inscrierile incep de pe data de 8 iulie) vreau sa termin cei 4 ani de drept iar dupa aceea ce trebuie mai exact pentru o cariera ca procuror in Romania ?


Dupa terminarea facultatii de Drept (de stat sau particulara,ce veti alege) puteti sustine examenul de admitere la INM (Institutul National al Magistraturii).Daca veti promova acest examen,va urma o perioada de stagiu de 2 ani,iar dupa primul an,veti putea opta fie pentru procurori,fie pentru judecatori.

Extras din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor

Admiterea in magistratura si formarea profesionala initiala
a judecatorilor si procurorilor


Art. 12. - Admiterea in magistratura a judecatorilor si procurorilor se face prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii.

Art. 13. - Admiterea in magistratura si formarea profesionala initiala in vederea ocuparii functiei de judecator si procuror se realizeaza prin Institutul National al Magistraturii.
Art. 14
- (1) Admiterea la Institutul National al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii, exclusiv pe baza de concurs.
(2) La concursul pentru admiterea la Institutul National al Magistraturii se poate inscrie persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) este licentiata in drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
d) cunoaste limba romana;
e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei. Comisia medicala se numeste prin ordin comun al ministrului justitiei si al ministrului sanatatii.

Art. 15. - (1) Concursul de admitere se organizeaza anual la data si locul stabilite de Institutul National al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs.
(2) Datele prevazute la alin. (1) se aduc la cunostinta si printr-un comunicat care se publica in trei cotidiene centrale.
(3) Pentru inscrierea la concursul prevazut la alin. (1), candidatul plateste o taxa al carei cuantum se stabileste prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, in functie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului.
(4) Consiliul Superior al Magistraturii stabileste in fiecare an numarul de cursanti, in functie de posturile de judecatori si procurori vacante, precum si de cele care vor fi infiintate.
(5) Comisia de admitere, comisia de elaborare a subiectelor si comisia de solutionare a contestatiilor sunt numite prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii. Verificarea dosarelor candidatilor si indeplinirea conditiilor prevazute la art. 14 alin. (2) se realizeaza de comisia de admitere.
(6) Rezultatele concursului se afiseaza la sediul Institutului National al Magistraturii si se publica pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii.
(7) Candidatii nemultumiti de rezultatele concursului pot formula contestatii in termen de 3 zile de la afisare la comisia de solutionare a contestatiilor. Aceasta le va solutiona in termen de 3 zile. Decizia comisiei de solutionare a contestatiilor este irevocabila, dispozitiile alin. (6) fiind aplicabile in mod corespunzator.

Art. 16. - (1) Cursantii Institutului National al Magistraturii au calitatea de auditori de justitie.
(2) Formarea profesionala initiala in cadrul Institutului National al Magistraturii consta in pregatirea teoretica si practica a auditorilor de justitie pentru a deveni judecatori sau procurori.
(3) Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie este de 2 ani. Dupa primul an de cursuri, auditorii de justitie opteaza, in ordinea mediilor si in raport cu numarul posturilor, pentru functia de judecator sau procuror.
(4) In perioada cursurilor, auditorii de justitie efectueaza stagii de practica in cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor, asista la sedintele de judecata si la activitatea de urmarire penala, pentru a cunoaste in mod direct activitatile pe care le desfasoara judecatorii, procurorii si personalul auxiliar de specialitate.
(5) Programul de formare profesionala a auditorilor de justitie se aproba de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.

Mai multe informatii puteti gasi si pe site-ul [ link extern ] /

Mult succes! :luck:
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iunie 2010
luiza2008, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procurori ContSters148828 ContSters148828 sunt elev in cls a XII-a in Baia Mare si imi doresc sa ajung procuror.In Baia Mare nu exista \"drept\" la o universitate de stat, doar la particular, ... (vezi toată discuția)
Curs inm zetea ovidiu zetea ovidiu buna ziua.in ce localitate se pot face cursurile INM pentru procurori?exista si altele inafara de Bucuresti?cat timp dureaza?se pot incepe inainte de a termina ... (vezi toată discuția)
Despre admitere la inm geogeorge geogeorge Buna ziua! Va rog sa ma ajutati,daca puteti,cu niste raspunsuri la urmatoarele intrebari: I. Ce urmeaza in cazul in care un candidat care a sustinut ... (vezi toată discuția)