avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... documente necesare pt a scoate un minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

documente necesare pt a scoate un minor din tara

Ma aflu in spania cu sotul meu.in tara am o fetita de 6 ani.ce acte trebuie sa trimitem noi din Spania ca sa o poata aduca unul din bunici?
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 18:02, 29 Iunie 2010
Bunicii au nevoie de o procura notariala din partea ambilor parinti.
Imi permit sa va contrazic :">: bunicii au nevoie de o declaratie din partea ambilor parinti si nu de o procura. Orice notar stie cum trebuie facuta o astfel de declaratie. Mai este nevoie si de o declaratie din partea parintilor ca sunt de acord ca minorei sa i se faca pasaport individual si sa calatoreasca in strainatate impreuna cu bunicii. La consulatul Romaniei din Spania puteti da aceste declaratii.
De procura este nevoie pt.ca bunicii sa poata depune actele necesare ridicarii pasaportului sau mai exista posibilitatea ca minora sa fie trecuta pe pasaportul unuia dintre bunici dar tot asa, bunicii au nevoie de declaratii din partea dvs.ca sunteti de acord cu acest lucru.
1. Ambii parinti dau o declaratie (de preferat la o ambasada sau un consulat al Romaniei, se face direct in romana si se evita costuri de traducere) prin care exprima acordul lor privind calatoria minorului cu bunica sau bunicul (se precizeaza detalii despre insotitor, data calatoriei, durata, destinatia, etc.). Persoana care insoteste minorul va prezenta acest document (in original) la iesirea din tara.

2. Numai daca copilul nu are deja un pasaport individual atunci este nevoie de o alta declaratie (asta cred ca o putem numi procura) prin care parintii isi exprima acordul ca bunica sau bunicul sa depuna actele pentru obtinerea pasaportului individual al minorului (cei de la consulat/ambasada cunosc formularea standard pentru asemenea situatii). Nu mai exista optiunea de includere a unui minor in pasaportul unui adult.

3. Persoana care va insoti minorul trebuie sa prezinte cazierul judiciar (in original) la iesirea din tara.
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
DanDaniel, utilizator
as vrea sa-mi raspundeti la o intrebare,va rog.am un baietel de 12 ani,eu si tatal sau sintem divortati,tatal baiatului este in grecia si vrea ca in aceasta vacanta sa o petreaca la el(in grecia),baiatul e in custodia mea.as vrea sa stiu daca am nevoie de vreun act de la tata pentru ca baiatul sa poata iesi din tara.multumesc anticipat.
dana_blonda_tm a scris:

as vrea sa-mi raspundeti la o intrebare,va rog.am un baietel de 12 ani,eu si tatal sau sintem divortati,tatal baiatului este in grecia si vrea ca in aceasta vacanta sa o petreaca la el(in grecia),baiatul e in custodia mea.as vrea sa stiu daca am nevoie de vreun act de la tata pentru ca baiatul sa poata iesi din tara.multumesc anticipat.


Daca aveti o decizie definitiva si irevocabila de incredintare a minorului atunci NU este nevoie de acordul tatalui. N-ati precizat cu cine iese minorul din Romania. Cititi si www.PolitiadeFrontiera.ro la rubrica conditii de calatorie copii minori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aducere copil din romania inapoi in strainatate... ioana d ioana d"arc buna seara,am un copil nascut in strainatate pe care l-am dus in romania si are grija mama mea de el,as vrea sa il aduc inapoi si vreau sa stiu ce acte am ... (vezi toată discuția)
Acte necesare copiilor nascuti in strainatate pentru a calatorii miha.filip_88 miha.filip_88 as dori sa stiu daca este obligatorie detinerea de certificat romanesc pentru a putea aduce din romania in spania copilul( nascut in spania).certificatul pe ... (vezi toată discuția)
Iesire din ro a doi copii minori montreal montreal Suntem un cuplu casatorit, avem doi copii minori si locuim in strainatate. Va rog sa imi oferiti detalii privind procedurile necesare pentru ca cei doi copii ... (vezi toată discuția)