avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cardul national de sanatate si concediile medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cardul national de sanatate si concediile medicale

Conform Ordin MS/CNAS nr. 430/470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordin MS/CNAS nr. 60/32/2006:

Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.
Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, precum si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia pe propria raspundere completata de asigurati la medicul prescriptor conform prevederilor legale, daca au solicitat-o.


Am cateva nelamuriri:

In aceasta lege sunt prevazute atat obligatiile angajatului cat si ale angajatorului insa nu spun absolut nimic despre sanctiuni. Intrebarea mea este...eu ca angajator daca angajatul nu ma informeaza in 24h mai sunt OBLIGAT sa-i platesc concediul? Am fost personal la CASMB si am intrebat si mi s-a spus ca putem refuza plata in acest caz....dar cum sunt doar "vorbe" si nimic scris ma intereseaza in cazul unui proces ce se intampla? Legea spune ca ne putem permite refuzul platii in cazul unei vizite la domiciliu daca nu-l gasim acasa la orele stabilite.

Alta intrebare ar fii despre CARDUL NATIONAL de sanatate. Poate tine locul unei adeverinte medicale? Daca solicitam angajatilor sa-si achizitioneze un astfel de card, ne putem scutii de eliberarea adeverintelor pt. spital, medic de familie etc? Mai exact daca stie cineva la ce ne foloseste ca persoane fizice acest card national?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:41, 24 Iunie 2010
Cardul national de asigurari sociale de sanatate este documentul care dovedeste ca titularul acestuia este asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.

Furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala titularilor de card national in conditiile prevazute de contractul-cadru si de normele metodologice de aplicare a acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire concedii medicale ELENA2009 ELENA2009 am o nelamurire legat de modificarile privind concediile medicale. la ce casa de sanatate se depune informarea cu privire la intrarea in concediu medical, la ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate anymaryh anymaryh buna ziua! va rog sa ma ajutati: la intrarea in concediu prenatal, se prezinta unitatii concediul medical (cod indemnizatie 08) , intrebarea : care este ... (vezi toată discuția)
Ordinul 430/2010 formular cass Ank27 Ank27 Buna ziua! Referitor la art 81,alin 6 din ordinul 430/2010 referitor la obligatia angajatorilor ca in maxim 6 zile sa depuna la casa de sanatate lista ... (vezi toată discuția)