avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical ingrijire copil bolnav
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical ingrijire copil bolnav

Avem o angajata care din luna decembrie 2008 beneficiaza de concediu medical, cod de indemnizatie 09. Toate concediile medicale pe care le prezinta sunt emise de o sectie de oncologie si parafate de 2 medici primari pediatri, plus medicul de familie. Uneori, pe concediul medical este specificat si “internare”.

Intrebarea mea este urmatoarea: concediile medicale sunt legale? Din cate stiu dupa 3 luni angajatul trebuie sa se prezinte in fata unei comisii!
Firma care a acceptat si platit indemnizatiile se poate trezi cu concediile medicale respinse de la plata? Firma este acoperita din punct de vedere legal? Care sunt reglementarile legale in acest sens?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: rrramor , utilizator 20:45, 25 Iunie 2010
concediile medicale se pot prelungi si peste 90 de zile cu acordul unei comisii, deci este perfect legal daca a primit in continuare cm insemna ca o comisie de medici a fost intrunita si si-au dat acceptul pt continuarea cm. se practica mai ales la sectia de oncologie fiind vorba de boli grave
Din cate am inteles, angajata nu stie nimic despre comisie; de fapt, intrebarea a venit din partea ei de aceea ne-am si impacientat. Cum putem afla informatii suplimentare? sa o indrept catre dr. specialist care ii elibereaza Concediile? In ce lege trebuie sa caut si sa gasesc exact aceste explicatii?
1. Din OUG 158/2005:

Art. 26. -
(1) Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 27. -
(1) Beneficiază de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre părinţi, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art. 7.
(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi, dacă îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţă de urgenţă pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, căruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
Art. 28. - Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, după caz.
Art. 29. - Durata de acordare a indemnizaţiei prevăzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.
Art. 30. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.

2. Pentru lamuriri suplimentare contactati Casa de Asigurari de Sanatate.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav carmen101 carmen101 Daca copilul are 17 ani si este neoplazic, mama are dreptul la concediu medical? (vezi toată discuția)
Zile concediu medical mihaela david mihaela david cate zile de concediu medical pentru ingrijire copil bolnav se pot acorda intrun an? (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru copil liveomars liveomars Buna ziua, Daca copilul este trecut la intretinere la sot,eu ca mama cat am dreptul la concediu medical cand este copilul bolnav? Multumesc! (vezi toată discuția)