avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... De ce o lege de scadere a pensiilor este ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

De ce o lege de scadere a pensiilor este neconstitutionala?

Intrebarea aceasta este una normala pentru ca la inceputul lui aprilie le spuneam parintilor mei ca o sa angajam un avocat care sa faca toate diligentele pentru a da statul in judecata, apoi m-am informat, am recitit Constitutia de mai multe ori, am citit sesizarile depuse de PSD si pe cele depuse de PNL insa nu reusesc sa inteleg in niciun fel comunicarea CCR.
Nedumeririle mele se refera la urmatoarele situatii:
- daca reducerea pensiei precum si a valorii punctului de pensie este neconstitutionala, atunci cresterea lor va fi la fel?
- daca pensia este proprietate si reducerea ei poate fi asemuita cu exproprierea, atunci impozitul pe imobilul unde are o persoana domiciliul (care nu produce niciun venit) nu cumva inseamna exact acelasi lucru?
Nu am citit in mod aprofundat comunicarea CCR, dar logic presupun ca este astfel:
Calcularea pensiei se face in functie de varii criterii (contributiile la fondul de pensii din timpul angajarii, anii lucrati s.a.), marirea pensiei se face in functie de inflatie, salariul minim/mediu actual pe economie, devalorizarea monedei nationale etc. - ceea ce mi se pare absolut normal sa se faca (adica marirea pensiilor).
Pensia este un fel de proprietate, dar nu trebuie sa se faca analogia cu o proprietate-imobil, pe care o persoana il detine, intrucit pe acest fel de proprietati trebuie sa se plateasca IMPOZIT, indiferent daca imobilul respectiv aduce sau nu profit proprietarului (este problema si dreptul proprietarului sa faca ce vrea cu imobilul; sa-l pastreze pur si simplu sau sa ii fructifice existenta: sa-l inchirieze, sa-l cultive daca este teren agricol etc.).
Nu inteleg analogiile pe care le faceti. CCR declara neconstitutionala o prevedere dintr-un act normativ. Asta nu inseamna ca, prin analogie si mergand pe propria logica, si alte prevederi din alte acte normative sunt neconstitutionale.

O prevedere este neconstitutionala atunci cand CCR se pronunta in acest sens, printr-o Decizie.
Lasand la o parte analogiile facute, ramane totusi intrebarea initiala care nu-si gaseste un raspuns: ce articole constitutionale sau ce principii de drept incalca scaderea de pensii?
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
klehus, utilizator
klehus a scris:
Lasand la o parte analogiile facute, ramane totusi intrebarea initiala care nu-si gaseste un raspuns: ce articole constitutionale sau ce principii de drept incalca scaderea de pensii?

La intrebarea dvs. vom afla cu totii raspunsul dupa ce Decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial, nu inainte.
Accesand link-ul de mai jos puteti citi articolul publicat de Avocatnet.ro in legatura cu aceasta chestiune.
www.avocatnet.ro/content/art...
L-am citit cu mare atentie; de altfel, pe langa faptul ca judecatorii de la CC au votat neconstitutionalitatea masurilor, cred ca a fost unul care mi-a ridicat nedumeririle prezentate mai sus.
Ma intreb cum de este posibil sa se voteze constitutionalitatea unei legi?! (dar asta face subiectul altei discutii)
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
klehus, utilizator

Alte discuții în legătură

Legea 1/2011, art.253 BALOSINRODICA BALOSINRODICA Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in legagura cu acest articol 253. Intr un comunicat de presa al Curtii Constitutionale din data de 27.02.2014, se spune ca ... (vezi toată discuția)
Insulta și calomnia - revalidate de ccr Patrick_ Patrick_ Iata comunicatul CCR din 29.04.2013, care anunta ultima isprava a „judecatorilor” CCR: [i]„[b]COMUNICAT – 29.04.2013[/b]... II. In ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in data de 19 octombrie 2021, curtea constitutionala, ... HABINA EVA MARIA HABINA EVA MARIA Buna ziua, In data de 19 octombrie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a decis ... (vezi toată discuția)