avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... De ce o lege de scadere a pensiilor este ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

De ce o lege de scadere a pensiilor este neconstitutionala?

Intrebarea aceasta este una normala pentru ca la inceputul lui aprilie le spuneam parintilor mei ca o sa angajam un avocat care sa faca toate diligentele pentru a da statul in judecata, apoi m-am informat, am recitit Constitutia de mai multe ori, am citit sesizarile depuse de PSD si pe cele depuse de PNL insa nu reusesc sa inteleg in niciun fel comunicarea CCR.
Nedumeririle mele se refera la urmatoarele situatii:
- daca reducerea pensiei precum si a valorii punctului de pensie este neconstitutionala, atunci cresterea lor va fi la fel?
- daca pensia este proprietate si reducerea ei poate fi asemuita cu exproprierea, atunci impozitul pe imobilul unde are o persoana domiciliul (care nu produce niciun venit) nu cumva inseamna exact acelasi lucru?
diap. art.148 din Constitutie consacra principiul prioritatii prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene şi ale reglementărilor comunitare cu caracter obligatoriu astfel cum sunt deciziile CEDO. In acest caz CCR a trebuit sa tina cont de deciziile CEDO care au considerat restrangerea dreptului la pensie ca fiind o incalcare a dreptului de proprietate.
Curios este faptul ca aceasta masura, in conditiile prevederilor art.53 din Constitutie (restrangerea unor drepturi sau libertati), nu se supune dispozitiilor dreptului comunitar care a statuat ca in anumite limite si temporar (exceptional) statul poate priva unele drepturi sau libertati...
Este posibil ca CCR, potrivit principiului disponibilitatii, sa nu fi analizat exceptiile invocate decat sub prisma argumentului legat de aplicarea disp. art.148 si nu din considerentul existentei situatiei extraordinare prevazuta de art.53 din Constitutie..
Ultima modificare: Marți, 29 Iunie 2010
GUVERNATOR MG, Consilier juridic
E foarte corect si transparent faptul ca a fost publicat ce judecatori au votat pentru si care au votat impotriva. E normal sa existe opinii contrare. Curtea Constitutionala nu se poate pronunta pe aspecte de constitutionalitate a unor art. sau texte de lege decat atunci cand este sesizata.
Binenteles ca il felicit pe domnul Tudor Valeriu pentru "virgula pe care a supus o discutiei".

elladomi a scris:

Binenteles ca il felicit pe domnul Tudor Valeriu pentru "virgula pe care a supus o discutiei".

Dvs., ca avocat, stiti mult mai bine decat mine ca o virgula, pusa acolo unde trebuie (sau unde nu trebuie), poate schimba destinul unui om printr-o hotarare judecatoareasca (!?).
ca intotdeauna aveti dreptate d-ul Tudor Valeriu. Tot respectul cuvenit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 1/2011, art.253 BALOSINRODICA BALOSINRODICA Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in legagura cu acest articol 253. Intr un comunicat de presa al Curtii Constitutionale din data de 27.02.2014, se spune ca ... (vezi toată discuția)
Insulta și calomnia - revalidate de ccr Patrick_ Patrick_ Iata comunicatul CCR din 29.04.2013, care anunta ultima isprava a „judecatorilor” CCR: [i]„[b]COMUNICAT – 29.04.2013[/b]... II. In ... (vezi toată discuția)
Model cerere catre instanta de sesizarea curtii constitutionale pentru declararea ca anticonstitutional a unui articol de lege b85vtz b85vtz Buna ziua! Noua lege a pensiilor 350/2023 stabilea la art.84 al.3 indexarea pensiilor la inceputul fiecarui an in luna IANUARIE. Guvernul dat OUG 156/2024 in ... (vezi toată discuția)