avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrare juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrare juridica

Buna seara,
Pentru o persoana s-a dispus inceperea urmaririi penale ca invinuit pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual si uzul de fals. Aceasta persoana a realizat documente si le-a semnat prin contrafacerea semnaturii pe parcursul a cel putin 3 ani de zile - fapta in forma continuata. Care sunt articolele de lege in care sunt incadrate faptele avand in vedere ca infractiunile le-a realizat atat independent dar si ajutat de un notar public si un avocat? Mai exact sunt documente pe care le-a intocmit si semnat fara ajutorul cuiva dar si documente pe care le-a semnat si realizat la cabinet de notar si cabinet de avocat.
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 11:51, 7 August 2010
Buna seara,
Faptul ca invinuitul - persoana X- a recunoscut faptul ca a semnat in fals in locul meu il ajuta ?
Cu stima
Ce articole de lege incadreaza fapta? Persoana X s-a prezentat la un cabinet de notariat unde s-a intocmit o procura in fals si o declaratie tip specimen de semnatura. Notarul a autentificat aceste documente iar persoana X le-a semnat prin contrafacerea semnaturii fara ca eu sa fiu prezenta.


In aceasta situatie, faptele sunt savarsite in coautorat.

De asemenea, persoana X s-a prezentat l-a un cabinet de avocat unde s-au intocmit si a semnat in fals documente ce au fost atestate pentru identitatea partilor, data certa si continut. Pe langa aceste documente intocmite si autentificate persoana X a realizat si alte documente pe care le-a semnat in fals prin contrafacerea semnaturii.


Prin savarsirea acestor acte, este incident, de asemenea , coautoratul, forma a participatiei penale.

Recunoasterea e o modalitate de cooperare in vederea aflarii adevarului, retinuta de catre instanta de judecata in vederea unei juste individualiari a pedepsei.
Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna seara,
Ordonanta procurorului dispusa intr-un dosar penal se comunica atat reclamantului cat si partilor invinuite?
cu stima
Depinde ce se dispune prin ordonanta.

Daca este vorba despre inceperea sau neinceperea urmaririi penale, sau scoaterea de sub urmarire penala, atunci da, in principiu se comunica si invinuitilor si partii vatamate.
In practica insa se intalnesc cazuri in care partea vatamata nu a facut uz de dreptul de a contesta solutia de NUP pt. ca nu i s-a comunicat.
In cazul in care aveti cunostinta ca s-a emis o ordonanta, puteti cere comunicarea acesteia catre dumneavoastra.
Daca se dispune trimiterea in judecata, partea vatamata va fi citata de instanta.
Mi s-a comunicat ordonanta procurorului dispusa in dosar penal privind infractiuni de fals, uzul de fals si abuz in serviciu.
1. Pentru invinuit notar public initial s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile prevazute de art. 246, art. 289 Cod penal.
S-a stabilit pe baza probelor administrate ca notarul public a autentificat 2 inscrisuri fara ca persoana vatamata sa le semneze, documentele fiind semnate in fals de persoana X. Persoana vatamata nu a fost prezenta la notar.
Si, totusi s-a dat scoaterea de sub urmarire penala pe motiv ca nu a rezultat o vatamare a intereselor partii vatamate si nici nu s-a dovedit de catre aceasta o vatamare certa, in sensul prevederilor art. 246 Cod penal.Pentru infractiunea de fals intelectual se aplica dispozitiile art. 18 alin1 Cod penal.

Ce implica vatamarea intereselor partii vatamate conform art. 246?( Documentele ce au fost intocmite la notar au stat la baza realizarii falsurilor si au declansat realizarea acestora pe o perioada de cel putin 3 ani.)

2. Pentru invinuit avocat initial s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile prevazute de art. 246, art. 290 Cod penal.
S-a dispus SUP chiar daca avocatul a atestat fapte neadevarate cu ocazia certificarii documentelor dar nu au condus la prejudicierea partii vatamate. Pentru infractiunea de fals se aplica dispozitiile art. 18 alin1 Cod penal.

Cum se argumenteaza un prejudiciu? Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un model de realizare .

3. Pentru invinuit persoana X(persoana fizica) initial s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile prevazute de art. 290 Cod penal, art. 26 raportat la art. 289, art. 291 Cod penal.
Pentru invinuit X se dispune declinarea la Parchet de pe langa Judecatorie pentru continuarea cercetarilor?

Are sanse persoana X ca printr-un articol de lege sa nu fie trimis in judecata?
Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal - procedura Nina1 Nina1 Buna seara, Parchetul de pe langa Curtea de Apel a emis Citatie pentu persoana care are calitatea de faptuitor in dosarul penal. In citatia respectiva este ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa se aplica? Nina1 Nina1 Ce pedeapsa se aplica unei persoane pusa sub invinuire pentru infractiunile prevazute de art. 290 Cod penal , art. 26 raportat la art. 289 Cod penal, art. 291 ... (vezi toată discuția)
Incadrarea faptelor Nina1 Nina1 Buna ziua Ce implica art. 289, 290 raportat la art. 26 si art 291 cp? Care este pedeapsa ce se aplica pentru aceste incadrari? Cu stima (vezi toată discuția)