avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii impozitarea tichetelor de masa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

impozitarea tichetelor de masa

Urmare noilor reglementari, impozitarea tichetelor se face aplicand 16% la suma nominala a tichetelor sau suma reprezentand valoarea tichetelor se aduna la venitul net, se scoate deducerea si apoi se impoziteaza?
Cel mai recent răspuns: iirina_19 , utilizator 14:45, 10 August 2010
Modalitatea de calcul a impozitului:
Venitul brut al salariatului - Contribuţii sociale datorate de angajat - Deducere = Venit impozabil din salarii
Venit impozabil din salarii + Venit impozabil aferent tichetelor de masă = Venit total, impozabil
Impozit pe venit = 16% * Venit total, impozabil

Normele de aplicare a OUG nr.58/2010 aduc urmatoarea completare articolului 109 din normele de aplicare a Codului Fiscal:
“12. Dupa punctul 109 se introduce un nou punct, punctul 1091 ,
cu urmatorul cuprins: 1091 Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata în calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii în luna în care acestea sunt primite.”
Fiind vorba despre un impozit pe venituri salariale si pentru ca sumele aferente sunt in continuare scutite de taxe sociale, impozitul se va calcula prin aplicarea cotei de 16 % la cumulul dintre venitul impozabil si valoarea nominala totala a tichetelor de masa.

Avand in vedere includerea valorii nominale a tichetelor de masa in categoria
veniturilor asimilate salariilor si in lipsa unor prevederi derogatorii, atata timp cat
deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza, rezulta ca, incepand cu luna iulie 2010, din punct de vedere al impozitului pe venit, contravaloarea tichetelor de masa/de vacanta acordate potrivit legii se include in venitul brut lunar in functie de care se stabileste deducerea personala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinte/fise fiscale 2013 Loredana_84 Loredana_84 La generarea fiselor fiscale, in programul de salarii, noi avem varianta sa includem sumele impozabile in venitul brut. Sunt corecte ambele variante? ... (vezi toată discuția)
Tichetele de masa afecteaza valoarea deducerii din statul de plata? agnes1999 agnes1999 Va rog sa-mi explicati, daca tichetele sunt asimilate veniturilor salariale si apare impozitul aferent pe statul de plata, cum e cu deducerea personala ? ... (vezi toată discuția)
Deducere tichete de masa si tichete cadou zukita zukita tichetele de masa si tichetele cadou ,fiind venituri salariale intra in fondul de salarii, in brut?Fiind impozabile, impozitul fiind legat de deducere , ... (vezi toată discuția)