avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită termen de prescriere
Discuție deschisă în Executare silită

termen de prescriere

Buna ziua,
As vrea sa stiu in cazul existentei unei sentinte judecatoresti civile prin care esti obligat la plata unei sume catre terti,in cat timp se prescrie,si in momentul prescrierei ce pasi trebuiesc urmati pentru a finaliza.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 29 Iunie 2010
trecerea a 3 ani de la ramanerea definitiva a respectivei hotarari duce la prescrierea dreptului la actiune, daca nu a intervenit un element care s intrerupa cursul prescriptiei
Eu cred ca 3 ani de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii .
Sa nu uitam ca hotararile date in recurs nu se comunica.Apoi dosarul pleaca la instanta de fond prin practica de casare si ajunge....in cateva luni.
dupa trecerea perioadei de 3 ani,prin ce act se constata prescriptia?(cer executorului un act?)
legea stipulea clar: 3 ani de la ramanerea definitiva..mai ales ca multe hotarari definitive sunt si executorii chiar daca sunt recurate
sorin85 a scris:

Buna ziua,
As vrea sa stiu in cazul existentei unei sentinte judecatoresti civile prin care esti obligat la plata unei sume catre terti,in cat timp se prescrie,si in momentul prescrierei ce pasi trebuiesc urmati pentru a finaliza.
Multumesc!


Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Pentru calcularea acestui termen, este esentiala cunoasterea momentului de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, care nu trebuie confundat cu dreptul la actiune.

In cazul hotararilor in cadrul carora, judecatorul a stabilit un anumit termen de executare, termenul de prescriptie de 3 ani incepe sa curga de la momentul expirarii termenului de executare.
In cazul hotararilor care nu prevad termenul de executare trebuie stabilit cu claritate momentul nasterii dreptului de a cere executarea silita, in functie de momentul la care aceste hotarari au ramas definitive si irevocabile.

In cazul hotararilor susceptibile de recurs care au fost atacate cu recurs, fie ca prin hotararea data de instanta de recurs s-a admis sau respins acesta, hotararea devine executorie din momentul pronuntarii instantei de recurs.

Alte discuții în legătură

Executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o ... (vezi toată discuția)
Prescriptie credit prettywomen prettywomen Buna ziua! As dori si eu un raspuns va rog la o problema. Sora mea a facut un credit in 2003 pe doi ani la o banca.A platit cateva rate dar nu a mai putut ... (vezi toată discuția)
In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)