avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartament mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartament mostenire

dupa moartea tatalui, succesiunea este in favoarea mamei cu 75%, eu si sora mea 25%. mama a decis sa-mi dea apartamentul dar nu stiu prin ce act (ex: mostenire, donatie, vanzare-cumparare) care sa nu poata fii atacat de sora mea sau de viitorul meu sot. multumesc frumos
Revin cu precizari:
- donatiile intre rude de pana la gradul III inclusiv, nu sunt impozitate,
- vanzarile intre ruge de gradul II inclusiv pot fi impozitate pana la 1/2 din pret.
buna ziua.
doamna a specificat faptul ca este casatorita B-)
din cate am inteles, se doreste instrainarea de catre mama dvs. . a cotei parti ce dansa o detine in proprietate, fara ca sora dvs. sa cunoasca acest aspect.
sau daca-l cunoaste nu este de acord .
daca ar fi fost si sora de acord, se putea realiza un partaj voluntar , si avantajul constand in faptul ca sotul dvs. nu ar fi beneficiat de cota dvs. in acest caz.
decat in cazul decesului dvs. !

solutia ar fi sa incheiati un act de intretinere intre dvs. si mama dvs.
acest contract sa fie incheiat in forma autentica la notariat, si totodata mama dvs. sa -si scoata un certificat medical care sa ateste faptul ca este in deplinatatea facultatilor mentale, la data perfectarii actului.
contractul de intretinere sa se intabuleze ulterior in CF.
iar dvs., sa pastrati toate inscrisurile doveditoare ale prestarii intretinerii .
"(1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
(4) Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza, cu exceptia tranzactiilor incheiate intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, caz in care impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate."

Tranzactiile intre soti la care se refera finalul articolului de mai sus sunt vanzari sau donatii?
Precizez ca din alin. (2) nu rezulta ca nu se impoziteaza deloc donatiile, ci doar ca nu li se aplica impozitul prevazut la alin. (1).
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iunie 2010
jumtujumeu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe transfer de proprietate ? AndiDim AndiDim caz concret : Bunicul meu a decedat in 2008. Mostenitoarele, mama mea si sora ei au acceptat si deschis succesiunea in 2009. A fost impartita toata masa ... (vezi toată discuția)
Ce costuri suplimentare implica deschiderea succesiunii la mai mult de 6 luni de la deces? adelina prada adelina prada Mama a decesat acem 2 ani iar tatal meu in urma cu 4 luni. mi s-a spus ca ar trebui sa deschidem succesiunea in 6 luni deoarece ar fi mult mai ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare apartament ContSters78406 ContSters78406 Pentru un apartament care este obtinut dintr-o mostenire, mostenire dezbatuta in termenul legal de 2 ani, locuinta cumparata in urma cu 9 ani, care mai este ... (vezi toată discuția)