avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de prescriptie

Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare:prescriptia despagubirilor datorate de o servitute de trecere se intrerupe cand se schimba proprietarul imobilului impotriva caruia curge prescriptia?aceasta prescriptie se aplica si pe perioada unui contract de leasing imobiliar?
Cel mai recent răspuns: Gavril , utilizator 12:31, 1 Iulie 2007
Prescriptia nu se intrerupe in acest caz.
/Cauzele de intrerupere a prescriptiei extinctive sunt enumerate limitatit in Dec nr.167/1958
Prescriptia nu se intrerupe in acest caz.
/Cauzele de intrerupere a prescriptiei extinctive sunt enumerate limitatit in Dec nr.167/1958
deci daca nu a cerut despagubire primul proprietar pentru faptul ca trec pe terenul lui (in 2002),datoria mea de-al despagubi pe al treilea proprietar in 2007 s-a prescris?
Ei bine, dreptul relativ la servitute este imprescriptibil (cf. D. 167/1958 art. 21), asa incat o actiune in despagubiri poate fi ceruta oricand in virtutea dreptului de servitute.
Daca in trecut, printr-o hotarare judecatoreasca, s-au stabilit despagubiri, acest drept la despagubire este prescriptibil in 3 ani, dar nu si dreptul la actiune privitor la dreptul de servitute. Insa in acest caz, se poate opune autoritatea de lucru judecat, astfel incat nu mai poate fi introdusa o cerere in instanta avand acelasi obiect- drept de despagubire.
Schimbarea proprietarului nu are nici un efect asupra schimbarii proprietarului; dreptul la despagubiri, odata stabilit, este personal, deci, ca regula, nu poate fi transmis.

Din cate inteleg din postul pe care l-am citat mai jos, nu a existat niciodata un asemenea drept la despagubire sau vreo cerere in instanta privind dreptul la despagubire ca urmare a incalcarii dreptului de servitute. In acest caz, proprietarul respectiv va avea intotdeauna o actiune la indemana in instanta impotriva ta, intrucat, dupa cum am spus mai sus, dreptul de actiune cu privire la dreptul de servitute este imprescriptibil (proprietarul poate cere despagubiri oricand)


deci daca nu a cerut despagubire primul proprietar pentru faptul ca trec pe terenul lui (in 2002),datoria mea de-al despagubi pe al treilea proprietar in 2007 s-a prescris?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Iunie 2007
dislexic, utilizator

te las sa te ma gandesti. poate de la caldura ti se trage. ;)

Alte discuții în legătură

Conditiile de prescriere a sultei si stergera ei din cartea funciara eugen43 eugen43 Buna ziua Va rog sa ma informati care sunt conditiile de prescriere a unei sulte si ce trebuie fact pentru stergerea acesteia din cartea funciara tinand cont ... (vezi toată discuția)
In cat timp se prescrie o factura ?? seller seller Avem d eplatit o factura , dar nu suntem de acord cu acest lucru . Exista posibilitate asa nu o platim daca cel care a emis-o nu ne da in judecata? cat timp ... (vezi toată discuția)
Recuperare restanta mai mare de 3 ani ursulina ursulina Avem in asociatie un ap.care are datorii din 2005 pana in 2008, ai carui proprietari au decedat. In urma lor a ramas o nora si o nepoata, sotul respectiv tatal ... (vezi toată discuția)