avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

buna ziua,
am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda...

daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca da, imi puteti spune, va rog, in baza carei legi?


va multumesc
Cel mai recent răspuns: aissela , utilizator 15:31, 2 Iulie 2010
Nu.
Daca fiului i se naste un copil, donatia se revoca de drept ( revocarea donatiei pt survenienta de copil, art. 836 Cod civil).
Nu actul casatoriei este cauza de revocare a donatiei ci nasterea unui copil este una dintre cauzele legale de revocare a donatiei.
Textul de lege ce reglementeaza aceasta situatie este art.. 836 din Codul civil care prevede - . Orice donatiuni prin acte între vii fãcute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi fãcut, fie chiar donatiunea mutualã sau remuneratorie, fie în fine donatiunea în favoarea maritagiului fãcutã sotilor de oricare altã persoanã, afarã de ascendentii lor, sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeste un copil legitim, un postum, sau chiar când a legitimat pe un copil natural, prin maritagiul subsecvent.
multumesc pentru promptitudine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatiune intre vii Oana Gabriela Oana Gabriela Am primit teren in 2004 de la sora mea, pe baza de donatie simpla, fara sarcina iar la momentul semnarii actului de donatie ea avea un copil nascut de 4 luni. ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie ContSters275324 ContSters275324 Buna ziua! In 1991 am cumparat un apartament pe care l-am donat in 1994 mamei mele. Nu am pus clauze in donatie.Pot intoarce apartamentul pe numele meu si sa ... (vezi toată discuția)
Anulare donatie ctodor ctodor In urma cu 10ani am cumparat impreuna cu fratele meu un apartamen, fiecare avand 1/2 din el. In 2005 fratele meu mi-a donat jumatatea lui mie. La momentul ... (vezi toată discuția)