avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI

Daca nu esti inregistrat ca platitor de TVA nu se aproba inscrierea in R.O.I. Asta inseamna ca persoanele juridice (SRL, SA, etc.) sau PFA, IF sau II, neplatitoare de TVA nu pot desfasura activitati comerciale intracomunitare?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 21:40, 5 Iulie 2010
Casandreea! Nu sunt cel care-ti va raspunde la intrebare, dar as vrea s-o completez pentru ca in mod sigur sunt multe firme micute in aceasta situatie, si astfel poate vom primi un raspuns mai cuprinzator.
De exemplu: eu prestez servicii aici in Romania pentru o firma din Olanda. Valoarea contractului e sub 3000 euro/an si nu m-am inregistrat in scopuri de TVA.

Intrebarea mea: Trebuie sa ma inregistrez in acest "registru"?
Scie undeva ca DOAR cei care sunt inregistrati in Registru pot desfasura activitati in relatie cu parteneri externi?
persoanele impozabile neplatitoare de tva sunt obligate sa se inregistreze in scopuri tva pentru aceste operatiuni intracomunitare si automat sunt obligate sa se inscrie in ROI.

ART. 153^1
Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.

zolysoftsolution: incepand cu 1 ianuarie 2010 aveati obligatia inregistrarii in scopuri tva pentru prestarea de servicii intracomunitare, conform prevederilor legale susmentionate (lit. b)

art. 158^1 cod fiscal
(2)La data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 153^1 persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare, de natura celor prevazute la alin. (1).
(14)Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1.”
Ultima modificare: Duminică, 4 Iulie 2010
danike, utilizator
Multumesc Danike.
DAR..totusi tin sa-ti dau inca niste detalii despre ceea ce fac.

Codul fiscal spune asa in art. 153^1.

b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;

Eu prestez serviciul AICI in Romania..la firme din Romania, adica activitatea propriu zisa se desfasoara aici. Factura mea in schimb este trimisa la firma din Olanda care mi-o plateste (in euro). Aici se considera ca serviciul are loc in alt stat membru UE??
Stiind aceste detalii, Sunteti sigur ca trebuia sa ma inregistrez in scopuri de TVA?
chiar daca serviciul este prestat in Romania, locul prestarii este considerat a fi Olanda, iar persoana obligata la plata taxei este firma olandeza, aplicandu-se regula generala B2B de la art. 133, alin cod fiscal.
"Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice"

citat de normele de aplicare
Dovezile pe care beneficiarul poate să le prezinte pentru a demonstra că serviciile sunt în fapt prestate către sediul activităţii sale economice sau către un sediu fix pot consta în: contractul şi/sau formularul de comandă care identifică sediul care primeşte serviciile, faptul că sediul respectiv este entitatea care plăteşte pentru serviciile respective sau costul serviciilor este în fapt suportat de respectiva entitate, natura serviciilor permite identificarea, în mod particular, a sediului/sediilor către care serviciul este prestat, orice alte informaţii relevante pentru stabilirea locului prestării.

eu unul, sunt absolut sigur ca trebuia sa va inregistrati in scopuri tva.
mai mult decat atat, trebuia sa depuneti si decl. 390 pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care a luat nastere exigibilitatea taxei.
amenda pentru nedepunerea declaratiei 390 este de 2% din suma nedeclarata.
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
danike, utilizator
Multumesc mult Denike pentru informatiile foarte utile si punctuale.
De maine dimineata ma apuc sa aduc la zi obligatiile ce-mi revin, asa-i frumos :).
Multumesc inca odata.

Alte discuții în legătură

Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)
Avocat-inregistrare in registrul operatorilor intracomunitari? madalinaoprea madalinaoprea Buna ziua, Stie cineva daca un cabinet de avocatura care este neplatitor de TVA si emite o factura unei firme din Europa trebuie sa se inregistreze in ... (vezi toată discuția)
Registrul op. intracomunitari Marius Mihai Marius Mihai Pentru PFA neplatitor de TVA , cu sediul in Romania, care efectueaza servicii de consultanta in beneficiul unei firme platitoare de TVA din Germania, este ... (vezi toată discuția)