avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA REGISTRUL OP. INTRACOMUNITARI
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

REGISTRUL OP. INTRACOMUNITARI

Pentru PFA neplatitor de TVA , cu sediul in Romania, care efectueaza servicii de consultanta in beneficiul unei firme platitoare de TVA din Germania, este obligatorie inscrierea in ROI ? Mentionez ca incasarile pentru serviciile prestate nu depasesc plafonul mentionat de 10.000 euro.
Cum se intocmeste in acest caz factura pentru aceste servicii ?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 18:40, 29 Noiembrie 2012
plafonul de 10.000 euro se refera la achizitii intracomunitare de bunuri.

inainte de prestarea acestor servicii intracomunitare, PFA are obligatia de a se inregistra in scopuri de tva si de a se inscrie in ROI.
va factura fara tva si va raporta operatiunea in decl. 390.

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului.
Multumesc foarte mult!

Am citit in codul fiscal ca este posibila inregistrarea ca si platitor de tva numai pentru o situatie anume, dupa care se revine la statutul de neplatitor de TVA din oficiu. Este aplicabila situatia asta in mod practic ?
Are si inscrierea in registrul operatorilor intracomunitari acelasi regim ?


Cu consideratie,
MM
pentru operatiunile interne PFA ramane neplatitor de tva pana la atingerea plafonului de 65.000 euro.
inregistrarea in scopuri de tva susmentionata se refera doar la prestarea de servicii intracomunitare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari casandreea casandreea Daca nu esti inregistrat ca platitor de TVA nu se aproba inscrierea in R.O.I. Asta inseamna ca persoanele juridice (SRL, SA, etc.) sau PFA, IF sau II, ... (vezi toată discuția)