avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ ASUPRA UNUI IMOBIL AFLAT IN PROPRIETATE,DAR CU ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ ASUPRA UNUI IMOBIL AFLAT IN PROPRIETATE,DAR CU CLAUZA DE ABITATIE VIAGERA

Buna.
Am o rugaminte mare. Puteti sa imi spuneti daca se poate partaja un apartament in care sunt inscrisa ca proprietar,dar care are clauza de abitatie viagera pe numele socrului meu?
Sa siu mai explicita. Sotul meu a introdus actiune de divort,care inca nu s-a finalizat.Avem de impartit mai mult datorii la banci decat bunuri.In anul 2005 socrul meu a vandut apartamentul lui si cu acei bani a cumparat un apartament pentru noi.In actul de vanzare cumparare este scris ceva de genul :,,....ctr de vanzare cumparare intre X si Y(sotul meu) ,casatorit cu Z(adica eu)......si cu drept de abitatie viagera socrul meu,fara alte clauze. Tot in act se mentioneaza ca banii cu care s-a achitat apartamentul provin de la dansul. Nu pot da mai multe referinte legate de act,deoarece sotul meu a luat din casa toate actele,inclusiv cele ale unui fost apartament pe care l-am avut in proprietate,actele unei masini pe care am dobandit-o de la tatal meu prin ctr de vanzare cumparare.Cred ca nici acest lucru nu este in regula,nu-i asa? Acum doua zile a parasit si domiciliul,mutandu-se in apartamentul despre care v-am scris mai sus.Am vreun drept asupra acestuia sau pot sa cer sa intre si acesta la partaj,V-as ruga sa-mi raspundeti si sa ma lamuriti,poate chiar ptr toate cauzele expuse in acest subiect.
Va multumesc anticipat.:(
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:22, 13 Septembrie 2010
Solicitati un imprumut bancar....aacum sunt mai ieftine...:D
Aoleu! Cand aud de astia 5 ani ma ia cu rau de la lingurica... Nu exista bazaconia asta.

Apatamentul este bun COMUN din chiar ziua in care a fost cumparat.
De ce? Pentru ca data actului de vanzare-cumparare este ulterioara datei de pe certificatul acela roz-bombon numit certificat de casatorie. De-aia! :)
Din clipa in care a fost cumparat, apartamentul a intrat in comunitatea de bunuri a sotilor.
Sotii sunt proprietari DEVALMASI asupra bunurilor achizitionate in timpul casatoriei... De-a valma, dupa cum zicea strabunica-mea. (era analfabeta, dar inca ma mai infior cand descopar cat adevar era in vorbele ei, asa cum stia ea sa le rosteasca...) Adica nu se stie pana la partaj cat e al meu si cat ea tau, de unde tine ce-i al meu si unde incepe ce-i al tau... Se prezuma/presupune doar ca sotii au fifty-fifty din TOTALITATEA bunurilor comune.
Partajul lamureste acest aspect. La partaj se determina cota de contributie a sotilor la dobandirea bunuriLOR comune. (global/cu gramada) Adica nu sta nimeni sa socoteasca pentru fiecare lingura in parte cota de contributie la dobandirea ei, ci cota se determina raportat la "gramada"/masa de bunuri comune. Aici ..iau plasa multi. Pentru ca se straduiesc din rasputeri sa dovedeasca o contributie mai mare la dobandirea "pietriceleiX" din ..."muntele Y". Si nu pricep de ce socoteala finala iese tot fifty-fifty. ;) (dand, bineinteles, vina pe justitie...)

Acest apartament intra in masa bunurilor ("gramada") de impartit. Dat fiind ca asupra acestui ap exista un drept de abitatie in favoarea socrului (si el va decide cu cine vrea sa doarma prin preajma pana o inchide ochii/ titularul dreptului de abitatie are folosinta locuintei, iar proprietarul doar cu ingaduinta acestuia) e bine ca acest ap. sa cada in lotul ("gramajoara") sotului la partaj. Iar cealalta casa, de unde ziceti ca sotul si-a luat catrafusele (daca o fi si aceasta tot bun comun, caci nu avem de unde ghici /nu ne-ati povestit) sa va ramana dvs.

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
romascanu, moderator
Va multumesc mult ptr raspuns,dar cred ca totusi exista o problema. In act se mai specifica intr-un aliniat : ,,Eu ... declar ca am cumparat apart.de la vanzatori,cu pretul de...si declar ca mi-au fost aduse la cunostinta prevederile art.30 din Codul familiei cu privire la comunitatea bunurilor comune,dar consider ca nu-mi sunt aplicabile,deoarece banii necesari ptr cumpararea apart. provin din Ctr de donatie autentificat sub nr....".Nu-mi este clar,asa ca poate ma lamuriti Dvs.Abia aseara am intrat in posesia copiilor acestor acte ptr ca sotul meu le-a luat din casa.Daca este necesar va spun ce contine si actul de donatie.
Dispozitiile legale aplicabile in privinta bunurilor sotilor sunt cele prev de art.30 si art.31 c.fam.
Pentru valorificarea drepturilor dvs. este necesar sa beneficiati de consilierea unui avocat, pentru ca fara studiul acestor acte este greu daca nu chiar imposibil de dat sfaturi.
Acest gen de procese sunt complexe si probatoriul trebuie adminstrat cu mare atentie pentru ca in sens contrar exista posibilitatea unor pierderi patrimoniale importante.
Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.

Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.

simonette12 a scris:

Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;

Adica in actul de cumparare trebuia mentionat articolul citat mai sus?Ce presupune art 30 vis a vis de ceea ce este scris in actul de vanzare cumparare,si anume :,,... dar consider ca nu-mi sunt aplicabile,deoarece banii necesari ptr cumpararea apart. provin din Ctr de donatie autentificat sub nr...."?
Sa incerc sa transcriu pasajul din actul de donatie ptr a putea fi mai explicita?
Multumesc mult,doamna avocat .

Alte discuții în legătură

Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)
Partajarea unui apartament ContSters234442 ContSters234442 cum se face partajul in cazul unui apartament cu act de vanzare cumparare cu abitatie viagera , a unui credit in urma caruia a fost achizitionata o masina ... (vezi toată discuția)
Partaj sskk sskk Buna ziua. De 6luni sunt casatorit dar am obs ca actul resp schimba persoana de langa mina.Pe scurt am un apartament dobandit prin contract vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)