avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am mostenit o casa noua dar fara autorizatie - saga
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am mostenit o casa noua dar fara autorizatie - saga

Buna ziua. Solicit sfatul specialistilor cu privire la o problema pentru care, desi am consultat mai multi notari, nu am primit un raspuns clar si edificator.
In urma decesului parintilor, eu impreuna cu fratii mei(2) am mostenit un teren de aprox. 250 mp in Bucuresti. S-a realizat succesiunea iar unul din frati a renuntat la mostenire in favoarea celorlalti doi. Ulterior am realizat partajul voluntar intre ceilalti doi mostenitori eu fiind unul dintre acestia. Pentru casa parinteasca exista actul de proprietate al terenului in baza caruia parintii nostrii au dobandit terenul.
Acum vin si problemele...
Pe acest teren a fost existat casa parinteasca construita acum aprox.55 ani. In ultimii ani de viata, mama, dupa decesul tatalui nostru, a hotarat daramarea unei parti din casa parinteasca si ridicarea unei constructii noi (casa), fara autorizatie dupa cum am aflat ulterior, cu mesteri particulari, in speranta ca poate, in viitor, vreunul din copii vrea sa vina sa locuiasca impreuna cu ea, desi noi nu ne-am exprimat dorinta in acest sens. Ma rog...
Dupa decesul mamei, eu, in calitate de mostenitor a partii in care se afla noua constructie, am permis ca fiul meu sa termine constructia mostenita si sa locuiasca in casa "noua" ca sa-i spun asa. Fiul meu a incheiat contracte de bransament la apa si canalizare, gaze si alte utilitati, in baza certif. meu de mostenitor si a celui de partaj, a platit si impozitul la zi pentru noua constructie, aceasta fiind inregistrata la Adm. F. Recent, fratele meu a inceput demersurile pentru a obtine autorizatie de consolidare, renovare si extindere pentru partea de casa mostenita "casa veche" astfel, de comun acord, am platit si o firma de cadastru pentru o efectua o schita cadastrala la tot ce exista in prezent, pe acest teren. In urma depunerii actelor pentru intabularea proprietatii ce i se cuvine de catre fratele meu, am aflat cu stupoare ca NU este intabulata casa parinteasca desi s-a platit impozit pentru ea, desi s-au cerut atatea si atatea certif. fiscale si istoric de rol fiscal, desi a fost declarata in toate actele de succesiune si partaj!!!

Problema1: cum mai putem intabula casa parinteasca desi NIMENI, in toate demersurile legate de actele ulterioare, NU ne-a spus (nici macar firma de cadastru) si NU ne-au cerut actul de proprietate pe casa parinteasca?
Problema2: cum pot, impreuna cu fiul meu, sa intreprindem TOATE demersurile legale, sa intabulam partea mea de mostenire dar sa cuprinda si constructia noua, pentru ca nu dorim, sub nici o forma sa fim in pericol de a fi demolata aceasta constructie.
Problema 3: care sunt demersurile ca fratele meu sa poata sa-si obtina totusi intabularea proprietatii si obtinerea autorizatiei de consolidare si extindere.
Mentionez ca s-a ajuns in situatia aceasta datorita unei acute lipse de comunicare intre noi si parinti cat timp acestia au fost in viata, fapt pentru care, in prezent, tragem "ponoasele".
In speranta unor raspunsuri cat mai edificatoare, multumesc anticipat pentru orice sfat si ajutor venit din partea dumneavoastra. Cu stima, gcrina
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 18:50, 4 Iulie 2010
Problema nu este atat de complicata si nu-nteleg de ce notarii nu v-au putut da un sfat.
Este mai dificil sa dai un sfat fara a vedea care sunt documentele.
Dvs si fratele dvs trebuie sa intabulati fiecare in parte ceea ce-ati mostenit ca urmare a dezbaterii succesiunii.
Nu stiu daca ceea ce apare in certificatul de mostenitor este si-n realitate (ma refer la suprafata casei, teren...).
In caz contrar, pentru diferentele de suprafata (constatate in fapt in plus) trebuie sa consultati un avocat in vederea promovarii unei actiuni in instanta.
Faptul ca platiti impozit nu echivaleaza cu intabularea dreptului de proprietate.
Stima Doamna Claudia. Va multumesc pentru raspuns, dar acesta, in opinia mea, nu este satisfacator, deoarece nu ma indruma spre rezolvarea celor 3 probleme mentionate. Aceleasi raspunsuri le-am primit si din partea celor pe care i-am consultat. Pe mine ma intereseaza faptic CUM sa intabulez o casa veche de 55 ani (!!!), ridicata fara nici o autorizatie (casa parinteasca), care sunt pasii, ce acte sunt necesare, este nevoie de martori? unde ma adresez? etc; cum intabulez constructia noua ridicata dupa decesul tatalui de catre mama, pentru ca nici aceasta nu are nici un act legal si cum intabuleaza si fratele meu partea sa de casa pentru obtinerea autorizatiei de consolidare si extindere. Precizez inca o data ca NU avem nici un fel de act pentru nici o casa, dar ele exista! si vrem sa le introducem in legalitate. Rog pareri avizate si explicite unde se poate, in eventualitatea unor informatii mai detailate solicit consultanta la biroul specialistului. Multumesc anticipat pentru bunavointa si raspunsuri.
1. Nu puteti intabula o casa fara a exista autorizatie de constructie.
2. se poate obtine autorizatia de constructie "retroactiv" de la primarie, biroul urbanism, prin procedura lnumita "intrare in legalitate", prevazuta de Ordinul 839/2009 - Normele de aplicare a legii 50/1991 - executarea lucrarilor de constructii.
In acest stadiu eu cred ca se poate intabula intraga locuinta existenta in momentul de fata (cea veche plus extindere), asta ramane sa discutati cu cei de la primarie.
Ca acte va trebuie urmatoarele:
- act proprietate teren;
- certificat mostenitor;
- un referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta în stadiul fizic în care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, în conditiile legii.
- daca au trecut mai mult de 2 ani de la ultima "amenajare" a constructiei noi, s-a prescris si amenda, care era destul de "rotunjoara".

Notarul nu are nici o treaba in aceasta situatie, totul rezolvati doar cu primaria. Deci, drum bun catre biroul de urbanism si succes!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu intabularea alexandro alexandro In urma decesului tatalui meu in 2003 am facut succesiunea bunurilor. In 2007 in urma unui act de partaj voluntar, am impartit in 3 loturi terenul situat ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor valentintarnauceanu valentintarnauceanu Tatal meu a fost casatorit de mai multe ori dintre care doar cu prima sotie a fost legal ( celelalte a fost in concubinaj )avand copii din toate ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie pe proprietate in indiviziune recs recs Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie speciala si am cateva nelamuriri legate de obtinerea unei autorizatii de constructie Tatal meu a decedat in urma cu cativa ... (vezi toată discuția)