avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recompartimentare de spatzii de serviciu comune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recompartimentare de spatzii de serviciu comune (indiviziune)

Buna ziua,

Apelez la Dumneavosta in urmatoarea problema:

Am in proprietate personala 4 camere in cadrul unei mansarde intr-o vila (cu 3 niveluri + mansarda), iar pe langa cele 4 camere (relativ mici, de serviciu) ale mele mansarda mai contzine un pod, o camera cu functionalitatea de spalatorie, si un spatiu de trecere, acestea din urma fiind in indiviziune intre totzi coproprietarii imobilului (eu am cota indiviza pe spatziile comune 12%).
Configuratia spatiilor de la mansarda consta dintr-un coridor central (in care se intra de pe scara deserviciu a imobilului), iar din coridorul central se intra in oricare din incaperile de la mansarda. Altfel spus, atat podul si spalatoria, cat si camerele pe care le detzin in proprietate personala, nu sunt accesibile decat din coridorul central al mansardei, iar eu pentru a putea trece chiar si dintr-o camera a mea in alta camera tot a mea trebuie sa ies pe coridorul central (care este spatiu de trecere comun).

Data fiind situatzia descrisa, as dori sa reconfigurez spatiile comune de la mansarda, cu pastrarea suprafetzelor actuale pentru spatziile de trecere, pt pod, si pt spalatorie, in asa fel incat sa comasez camerele mele sub forma unui apartament compact cu o singura usa (usa ar urma sa fie accesibila din noul coridor ce ar fi creat in urma reconfigurarii).
FOARTE IMPORTANT: reconfigurarea implica practic un SCHIMB DE SUPRAFETZE, in sensul ca camerele mele in varianta comasata (reconfigurata) ar fi amplasate pe suprafarza actualului pod (care este spatziu comun), iar actualul pod va fi (partzial) reamplasat pe suprafatza camerelor mele actuale.

Din pacate, se pare ca vecinii s-au intzeles intre ei sa ma saboteze pentru a nu-mi permite reconfigurarea spatziilor comune de la mansarda si comasarea spatziilor mele intr-un apartament compact, deoarece ei shtiu ca asa cum sunt configurate camerele mele acum (adica camere disparate, cu trecere intre ele numai prin coridorul comun) valoarea acestei proprietatzie este mult mai mica decat ar fi daca as avea un apartament compact, si banuiesc (din comportamentul lor general) ca incearca sa ma faca sa le vand lor proprietatea mea la pretz de nimic.

Eu nu doresc sa vand spatziile mele, vreau doar sa pot sa imi fac un apartament civilizat locuibil (mentionez ca este vorba de casa in care m-am nascut si din care am vandut, in urma cu 10 ani, apartamentul in care am locuit, dar am pastrat camerele de la mansarda special pentru a-mi face acolo un apartament cand voi avea banii necesari, insa in ultimii 10 ani s-au schimbat totzi coproprietarii din imobil si cu cei noi nu pot gasi nici o cale de comunicare – pur si simplu nici nu raspund la telefoane de cand i-am rugat sa discutam problema reconfigurarii mansardei).

Propunerea mea catre vecini a fost sa daram complet mansarda actuala si acoperishul (mentzionez ca acoperishul are peste 30 de ani si chiar are scurgeri in cateva puncte), si sa refac totul pe baza de materiale ushoare, totul pe cheltuiala mea, urmand astfel sa reduc greutatea de la nivelul mansardei (nivelul 4 al imobilului) cu cca 20 de tone, fapt care ar reprezenta un beneficiu semnificativ pentru rezistentza la seism a imobilului tzinand cont de faptul ca este o vila de caramida din anii '40 care a fost supusa deja la doua cutremure majore; in plus, propunerea mea de reconfigurare a spatziilor de la mansarda este benefica si din punct de vedere al functzionalitatzii spatziilor comune deoarece in noua configuratzie nu ne mai intersectam pe coridorul de comun de cate ori trec eu dintr-o camera in alta. Mai mult, actualul pod este cu acopersh inclinat care coboara pana la un metru, ceeace face o parte din suprafatza sa utila greu utilizabila, iar propunerea mea de reamenajare contzinea si refacerea podului cu o inaltzime constanta de 2.60m pe toata suprafatza sa, marindu-i astfel suprafatza utila.


REZUMAT:
1) am un numar de 4 camere proprietate personala la mansarda, iar accesul la aceste camere se poate face numai printr-un coridor comun care este utilizat de totzi locatarii si care deserveshte si podul imobilului; de asemenea, sunt coproprietar in indiviziune 12% pe coridorul comun si pe restul spatziilor comune de la mansarda (o camera spalatorie si podul imobilului)
2) as dori sa reconfigurez complet spatziile comune si cele in proprietate peprsonala de la mansarda in scopul de a-mi crea un apartament compact locuibil (aceasta reconfigurare implica un SCHIMB DE PROPRIETATE intre spatziile aflate in proprietate personala si cele aflate in indiviziune), pastrand insa suprafatzele utile ale spatziilor comune actuale, iar ca rezultat al reconfigurarii functionalitatea spatziilor comune este, per total, imbunatatzita (in nici un caz afectata negativ)
3) prin propunerea mea de reamenajare se imbunatatzeshte semnificativ rezistentza la seism a imobilului, in conditziile in care imobilul este vulnerabil la un cutremur de intensitate mare (shtiu acest lucru deoarece am facut un studiu de rezistentza al imobilului acum cca 15 ani), si se reface acoperishul imobilului, totul pe cheltuiala mea.


INTREBARE:
Exista vreo metoda legala de a obliga coproprietarii sa accepte redistribuirea geometriei spatziilor comune de la mansarda, cu pastrarea suprafetzelor si functionalitatzilor actuale dar avand ca efect un schimb partizal de suprafetze intre cele comune actuale si cele aflalte in proprietatea mea mersonala, asta in conditziile in care nu exista nici un prejudiciu obiectiv pentru nimeni, si, mai mult, exista beneficii masurabile pentru totzi coproprietarii (sporirea functionalitatzii spatziilor comune si creshterea semnificativa a rezistentzei la seism a imobilului)?
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
gyll, utilizator
Cel mai recent răspuns: PPPP , utilizator 20:11, 9 Iulie 2010
raspuns: una singura! Notificare pe obligatia de a face si actionarea in judecata pentru iesirea din indiviziune si totodata pentru contribuirea in comun la cheltuielile de refacere si schimbare a podului
Stimate Domn Avocat,

Nu shtiu daca atzi citit varianta editata a mesajului meu sau cea originala. Am facut acum, prin editare, mentziunea ca este vorba, in fapt, de un SCHIMB DE SUPRAFETZE intre o part din suprafetzele mele si o parte din suprafetzele comune (in indiviziune). Atzi citit aceasta varianta a mesajului meu? Este raspunsul Dvs in continuare valabil?

PS
Cel mai important element pe care l-am adaugat este precizarea:
-----------
FOARTE IMPORTANT: reconfigurarea implica practic un SCHIMB DE SUPRAFETZE, in sensul ca camerele mele in varianta comasata (reconfigurata) ar fi amplasate pe suprafarza actualului pod (care este spatziu comun), iar actualul pod va fi (partzial) reamplasat pe suprafatza camerelor mele actuale.
-----------
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
gyll, utilizator
Ce doriti dvs., desi pare logic si normal este aproape imposibil de facut rapid fara acordul tuturor proprietarilor imobilului.

Pt. acel "schimb de suprafete" trebuie sa obtineti un drept de proprietate absolut pe "holul" respectiv. Acest lucru se poate face in 2 feluri:
A. Notariat+Cadastru+CF cu acordul tuturor
B. Iesire din indiviziune in instanta (expertiza... 3-4 ani in total). Avantajul in varianta 2 este ca va fi ceva mai ieftin per total.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligare in instanta la schimb de suprafata indiviza gyll gyll Buna ziua, Detin 4 camere de locuit la mansarda unei case cu 3 nivele + mansarda, unde mansarda are urmatoarea arhitectura: - o usa de intrare in ... (vezi toată discuția)
Coproprietate si trai in comun ContSters88537 ContSters88537 Buna seara, am o problema legata de coproprietatea in indiviziune. Daca eu detin apartamentul principal dintr-un imobil de P+1+MANSARDA, si sunt proprietar pe ... (vezi toată discuția)
Cote indivize pod avb_grup avb_grup Buna ziua, Intr-un imobil care are demisol parter, etaj si pod (mansardat partial) exista initial un singur proprietar, dupa moartea caruia raman [b]doi ... (vezi toată discuția)