avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune disciplinara

Cum sa fie sanctionati doi slariati, cand sefu vrea sa le impute suam de 3000 lei, pt nereguli depistate de I.T.M.?Pe raspundere materiala ,sau cu reducerea salariilor pe 3 luni cu 10 %? cum e mai bine si sa am castig de cauza?
Cel mai recent răspuns: ghita 2 , utilizator 21:59, 5 Iulie 2010
intai, ar trebui sa inceapa cu cercetarea disciplinara, in urma careia se va stabili vinovatia/nevinovatia angajatilor. pe urma, conf. art. 266 si art. 268 din legea nr. 53/2003, angajatorul va stabili si aplica sanctiunea disciplinara.
daca angajatorul a suferit din culpa angajatilot, un prejudiciu, va lua in calcul urmatoarele prevederi
legea nr. 53/2003
" ART. 270
(1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
ART. 271
(1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.

(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar." :)
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
mihaicalinescu2005, utilizator
Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare paguba materiala Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze angajatorul pentru a recupera o paguba materiala de la angajati. Este vorba de un debit de 6000 ... (vezi toată discuția)
Raspundere Ursi Ursi Un angajator mai poate trage la raspundere un fost angajat, pentru o fapta savarsita de acesta in legatura cu natura muncii lui.Mentionez ca angajatul nu mai ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Lucrez intr-o fabrica si directorul doreste sa retina din salarul angajatilor, ustensile pe care le-au deteriorat sau care au disparut. Imi ... (vezi toată discuția)