avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile mele in cazul unui preaviz dat de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile mele in cazul unui preaviz dat de angajator

buna seara.am o problema.acum 2 zile am primit din partea conducerii companiei unde lucrez o decizie prin care am fost informat ca firma isi restrange activitatea si ca postul meu este restructurat si ca am un preaviz de pe data de 1.07.2010
pana pe 28.07.2010.mentionez ca am o vechime in firma de 2 ani si jumate.Acum am o intrebare am dreptul la salarii compensatorii si cate?si daca se poate sa-mi spuneti si articolele din codul muncii ca sa pot formula o cerere in acest sens.si as mai vrea sa stiu daca mai am dreptul la bonuri de masa pe perioada preavizului.va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: myky32 , utilizator 16:27, 10 Iulie 2010
Aveti dreptul la salarii compensatorii astfel cum sunt prevazute in
contractul individual de munca si contractul coelctiv de munca.
Daca aveti CCM pe unitate se aplica clauzele de acolo cu conditia sa nu fie sub clauzele CCM ramura sau national.
CCMN:
Art.74(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
aveti dreptul la bonuri de masa, daca va duceti la servici. aveti dreptul la un salariu compensatoriu, cf contractului colectiv de munca la nivel de tara, daca acest aspect a fost omis din contractul dvs de munca
nu am un contract colectiv de munca semnat.deci va trebui sa se respecte codul muncii.eu as vrea sa cer doua salarii compensatorii si as vrea sa stiu daca pot face acest demers conf art 78 alineatul1. va multumesc
myky32 a scris:

nu am un contract colectiv de munca semnat.deci va trebui sa se respecte codul muncii.eu as vrea sa cer doua salarii compensatorii si as vrea sa stiu daca pot face acest demers conf art 78 alineatul1. va multumesc


Puteti solicita, dar nu este sigur ca se va si acorda ... intr-adevar, art.78 alin.1 din CCMN dispune acordarea unei compensatii de cel putin un salariul lunar.

De altfel, art.247 C.mun. prevede ca , în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Alte discuții în legătură

Incetare cim - salariu compensator grecu_iulia grecu_iulia Am fost instiintata de curand ca urmeaza a-mi fi desfiintat postul si mi s-a comunicat verbal preavizul de 20 zile. Rascolind pe net despre drepturile ... (vezi toată discuția)
Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
Incetarea activitatii ContSters128609 ContSters128609 Am si eu o situatie sau o problema mai bine zis,daca mi s-a incetat activitatea conf.art.65 alin.1 CM,incepand cu 1feb.2010,pana la aceasta data am fost in ... (vezi toată discuția)