avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj tehnic

va rog sa-mi spuneti care sunt avantajele si dezavantajele somajului tehnic si a concediului fara plata 5 zile pe luna pentru angajatii unui institut care are probleme financiare?
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 11:42, 9 Iulie 2010
OUG 4/2010 -
Art. 1. - (1) Incepand cu luna februarie 2010, insa nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si angajatorii, pentru salariatii respectivi, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile. Indemnizatiile reprezinta drepturi aferente perioadei februarie - decembrie 2010, inclusiv.
(2) Indemnizatiile de care beneficiaza salariatii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit prevazut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de cel mult 90 de zile, incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010. Indemnizatiile reprezinta drepturi aferente perioadei februarie - decembrie 2010, inclusiv.
(3) Perioada prevazuta la alin. (1), pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.
Avantaj pt angajati ca iau bani si sunt asigurati fara plata contributiilor, pentru angajator ca nu plateste contributiile.
Concediul fara plata dezavantaj pt ca angajatii nu sunt asigurati si nici nu au bani, avantaj pt. angajator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic ContSters75393 ContSters75393 Cine are obligatia de a asigura somajul tehnic (75%) angajatorul sau statul roman.Si care este perioada maxima in care se poate beneficia de somaj tehnic ptr ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2010 nastasagabi nastasagabi articolul 2 al Ordonantei 28/2009 privind somajul tehnic se aplica si pentru anul 2010? Daca somajul tehnic incepe in 2009 (decembrie) perioada de 90 zile ... (vezi toată discuția)