avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot cere daune morale?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot cere daune morale?

Buna ziua,
In 3.06.2010 am fost concedita abuziv de la SC ANGHEL NG Galati.Dupa ce am primit decizia de concediere, fara preaviz, cu toate ca ei au metionat ca mi lau adus la cunostinta am fost la tribunal si am depus o plangere.Mi-au dat termende judecata 28 octombrie, cam tarziu zic eu.Eu dupa concediere nu mi-am primit tot salariul si nici banii pe concediu.Din cate am citit pe internet am vazut ca in instanta se va anula concediere si mi se va face reancadrarea in munca, dar intrebarea mea este daca pot cere daune morale in instanta si cum se face asta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: FLORIN VASILIU , Consultant resurse umane 19:42, 9 Iulie 2010
Trenbuie sa probati un prejudiciu moral( de imagine etc..) puteti completa cererea la primul termen in acest sens. In instanele romane, din nefericire, sanse minime.
puteti cere daune materiale si morale insa trb sa dovediti culpa angajatorului si faptul ca ati suferit prejudicii materiale si morale.
Multumesc,
Ceea ce m-a deranjat cel mai mult a fost ca eu m-am angajat la ei in octombrie 2009 si ei mi-au inregistrat contractul la ITM in decembrie.Cand am fot sa-mni depun dosarul de somaj mi-au spus ca nu ma incadrez ptr ca nuaveam cele 12 luni cotizate in 24 de luni de munca, si nu aveam contributiile platite pe ultimile 2 luni muncite.Iar daca contractul meu ar fi fot inregistrat in perioada in care m-am angajt as fi putut beneficia de somaj.Gandindu-ma la asta ma intrebam daca as fi putut cere daune....
Cum pot dovedi aceasta culpa a angajatorului.Situatia mea financiara nu-mi permite angajarea unui avocat.Dar conditiile de munca de acolo, termenii verbali care ni se adresau...Sunt colegi care chiar vor sa fie martori in proces.Va rog ma puteti ajuta, as vrea sa stiu cum sa procedez.Nu mi-am gasit nici acum de munca si deja moralul meu ete la pamant.Am facut tot ce mi-a stat in putinta sa fie bine la locul de munca....
Va multumesc
Din interpretarea coroborată a art. 78 alin. (1) din Codul muncii cu art. 269 alin. (1) din acelaşi cod, rezultă că angajatorul va putea fi obligat şi la plata de despăgubiri salariatului în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului.

Alte discuții în legătură

Daune morale costel58 costel58 As dori sa stiu daca pentru a se acoda daune morale intr-un conflict de munca este necesar ca acestea sa fie precizate in contractul individual/colectiv de ... (vezi toată discuția)
Pot cere daune morale? ciolobocul ciolobocul buna.sint in proces pe fond inca si daca in cererile de plata a orelor suplimentare pot cere si daune morale ?am contestat si decizia de concediere.si alte ... (vezi toată discuția)
Daune morale conelia anghel conelia anghel Buna seara Se pot cere daune morale daca in cadrul raporturilor de munca se incalca principiile: 1.[b]libertatii muncii [/b], garantat de ... (vezi toată discuția)