avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daune Morale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daune Morale

As dori sa stiu daca pentru a se acoda daune morale intr-un conflict de munca este necesar ca acestea sa fie precizate in contractul individual/colectiv de munca.Intreb acest lucru deoarece in prezent in Codul Muncii prejudiciul moral este trecut explicit.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:45, 3 Decembrie 2012
Nu este necesar sa fie prevazute daune morale in contractul individual sau colectiv de munca. Instanta poate acorda aceste daune daca va considera ca sunt indeplinite conditiile legale pentru acodarea lor.
In Codul Muncii este prevazut astfel: art.253 (1) : Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Asadar, codul Muncii pevede despagubirea salariatului care a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului ...

Despagubirea salariatului in cazul in care a suferit un prejudiciu din culpa angajatorului poate fi inserata in c.i.m sau in c.c.m aplicabil angajatorului, insa existenta textului de lege in acest sens este suficienta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale ginnyy ginnyy Potrivit art. 269 (1) Cod Muncii - Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe ... (vezi toată discuția)
Daune morale luminita savu luminita savu Buna ziua! In cazul in care se constata nelegalitatea si netemeinicia unei decizii de concediere prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se ... (vezi toată discuția)
Daune morale- conditii aroxana22 aroxana22 Buna ziua. As dori sa stiu in ce conditii pot solicita in instanta daune morale fostului angajator. Mentionez ca am castigat procesul cu ei. Acum doresc sa ii ... (vezi toată discuția)