Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Exista o obligativitate pentru societati de a-si reevalua cladirile ? Intreb acest lucru pentru ca societatea x are declarata o valoare inregistrata in contabilitate modica (pentru spatii comerciale in suprafata de aproximativ 300 mp) achitand un impozit pe cladiri derizoriu. Reevaluarea lor este facuta undeva in anii 1993-1994. A existat ulterior o lege care i-a obligat la efectuarea reevaluarii .
Codul fiscal la art. 253 prevede;
(2) ,,Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti,,.
6) ,,În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între 5% şi 10% şi se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este cea prevăzută la alin. (2);;.
Deci, daca cladirea nu a fost reevaluată în ultimii 3 ani se plateste un impozit majorat cu cota intre 5-10% stabilita prin Consiliul local.
Pe aceeasi tema am si eu o nelamurire. Compania la care lucrez, inlocuieste tamplaria de lemn cu tamplarie de termopan, la cateva din cladirile pe care le detine. Costul inlocuirii pentru o singura cladire este de aproximativ 4.000 euro. In acest caz este obligatorie reevaluarea cladirilor respective si cresterea valorii, sau pot inregistra costul pe cheltuieli cu intretinerea si reparatiile? Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a efectua reevaluarea, daca este necesara?
Codul fiscal , art. 253 (31) prevede: ,,În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de către locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligaţia să comunice locatorului valoarea lucrărilor executate pentru depunerea unei noi declaraţii fiscale, în termen de 30 de zile de la data terminării lucrărilor respective,,.
In acest caz se mareste valoarea de inventar si nu se inregistreaza pe cheltuieli, inregistrarea pe cheltuieli se procedeaza in cazul unor reparatii curente.
bun, am inteles ca se aplica cota de 10% dar problema este ca imobilul are o valoare simbolica fiind evaluat undeva in anul 1990 (aproximativ) , deci chiar daca este mare cota aplicata tot un impozit simbolic va rezulta. Am banuit ca a existat o prevedere legala care obliga firmele care au in propietate imobile anterior anului 1990 sa efectueze o reevaluare a acestora.
Raportarea prin declarația 406 poate fi dificilă și complicată, în special în ceea ce privește colectarea și verificarea datelor din diverse surse. Problemele pot apărea din diverse motive, cum ar fi erori de import/export, probleme de reconciliere a conturilor, erori de codificare a conturilor, dificultăți în găsirea informațiilor necesare și multe altele.
În cadrul cursului, vom discuta despre cele mai frecvente probleme întâlnite în raportare, cele mai bune practici în materie de verificări și corelații SAF-T, cum să faceți față problemelor și erorilor care pot apărea în timpul procesului de raportare, astfel încât să le rezolvați într-un mod profesionist și eficient.