avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general obligativitate reevaluare cladiri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

obligativitate reevaluare cladiri

Exista o obligativitate pentru societati de a-si reevalua cladirile ? Intreb acest lucru pentru ca societatea x are declarata o valoare inregistrata in contabilitate modica (pentru spatii comerciale in suprafata de aproximativ 300 mp) achitand un impozit pe cladiri derizoriu. Reevaluarea lor este facuta undeva in anii 1993-1994. A existat ulterior o lege care i-a obligat la efectuarea reevaluarii .
Cel mai recent răspuns: Elena Tanase , Evaluator 15:27, 9 Decembrie 2011
Codul fiscal la art. 253 prevede;
(2) ,,Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti,,.
6) ,,În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între 5% şi 10% şi se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, până la sfârşitul lunii în care s-a efectuat prima reevaluare. Fac excepţie clădirile care au fost amortizate potrivit legii, în cazul cărora cota impozitului pe clădiri este cea prevăzută la alin. (2);;.
Deci, daca cladirea nu a fost reevaluată în ultimii 3 ani se plateste un impozit majorat cu cota intre 5-10% stabilita prin Consiliul local.
Pe aceeasi tema am si eu o nelamurire. Compania la care lucrez, inlocuieste tamplaria de lemn cu tamplarie de termopan, la cateva din cladirile pe care le detine. Costul inlocuirii pentru o singura cladire este de aproximativ 4.000 euro. In acest caz este obligatorie reevaluarea cladirilor respective si cresterea valorii, sau pot inregistra costul pe cheltuieli cu intretinerea si reparatiile? Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a efectua reevaluarea, daca este necesara?
Codul fiscal , art. 253 (31) prevede: ,,În cazul clădirii la care au fost executate lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de către locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligaţia să comunice locatorului valoarea lucrărilor executate pentru depunerea unei noi declaraţii fiscale, în termen de 30 de zile de la data terminării lucrărilor respective,,.
In acest caz se mareste valoarea de inventar si nu se inregistreaza pe cheltuieli, inregistrarea pe cheltuieli se procedeaza in cazul unor reparatii curente.
Si in cazul asta, evaluarea se efectueaza numai de profesionisti calificati in evaluare? Sau este suficienta evaluarea facuta de contabilul sef?
bun, am inteles ca se aplica cota de 10% dar problema este ca imobilul are o valoare simbolica fiind evaluat undeva in anul 1990 (aproximativ) , deci chiar daca este mare cota aplicata tot un impozit simbolic va rezulta. Am banuit ca a existat o prevedere legala care obliga firmele care au in propietate imobile anterior anului 1990 sa efectueze o reevaluare a acestora.

Alte discuții în legătură

Valoarea la care se impune o cladire dupa reevaluare? Tay Tay O societate are facut un Raport de reevaluare a cladirilor cu data de 02.02.2015. Valoarea imobilelor in urma reevaluarii fiind inregistrata in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Reevaluarea cladirilor danielamihai10 danielamihai10 pana acum s-a facut reevaluarea in baza hg 983/1998 si hg 403/2000,as vrea sa stiu daca s-au mai modificat si daca pot face reevaluare tot in baza ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire ContSters48647 ContSters48647 Daca o societate si-a marit valoarea contabila a unei cladiri ca urmare a existentei unui raport de evaluare intocmit de banca pentru un credit, raport in care ... (vezi toată discuția)