avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare la plata celui de al 13-lea salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare la plata celui de al 13-lea salariu

Sunt cadru didactic titular la o scoala din Mures, iar in anul scolar 2009-2010 am fost detasata la alta scoala . In luna martie 2010 scoala la care sunt titulara a acordat 23% din premiul anual aferent anului fiscal 2009, dar numai persoanelor care lucrau in acea perioada acolo. Asta pentru ca asa a decis directorul unitatii. Cand am intrebat de ce numai unii au primit acel procent mi s-a spus ca aceasta a fost hotararea conducerii unitatii, si nu am decat sa astept pana vor fi bani.Ieri, 12 iulie, am sunat din nou la scoala sa intreb ce se intampla cu banii mei , iar ca raspuns am primit din partea directorului cateva tipete prin care imi spunea ca nu sunt bani si un telefon trantit in nas.Va rog sa ma indrumati ce trebuie sa fac ca sa primesc si eu macar cei 23 % , si unde pot depune plangere impotriva directorului, deoarece consider ca ceea ce a facut dansul este un abuz.Nu mai spun nimic despre comportamentul lui.....:(
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 12:56, 13 Iulie 2010
Buna ziua !
Legea 330/2009 la art. 25 prevede :
(1) Pentru activitatea desfasurata, personalul beneficiaza de un premiu anual egal cu media salariilor de baza sau a indemnizatiilor de incadrare, dupa caz, realizate in anul pentru care se face premierea.
(2) Pentru personalul care nu a lucrat tot timpul anului, premiul anual se acorda proportional cu perioada in care a lucrat, luandu-se in calcul media salariilor de baza brute lunare realizate in perioada in care a desfasurat activitate.
(3) Premiile anuale pot fi reduse sau nu se acorda in cazul persoanelor care in cursul anului au desfasurat activitati profesionale nesatisfacatoare ori au savarsit abateri pentru care au fost sanctionate disciplinar. Aceste drepturi nu se acorda in cazul persoanelor care au fost suspendate sau inlaturate din functie pentru fapte imputabile lor.
(4) Plata premiului anual se va face pentru intregul personal salarizat potrivit prezentei legi, incepand cu luna ianuarie a anului urmator perioadei pentru care se acorda premiul.
Avand in vedere cele de mai sus plata celui de-al 13 salariu aferent anului 2009 se poate face pana pe 31 decembrie 2010 .
In alta ordine de idei este discutabila decizia directorului scolii de a nu va acorda cei 23% asa cum a procedat cu celelalte cadre didactice putand fi incidente prevederile Legii nr. 48/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare .
Faceti o solicitare scrisa de acordare a sumelor de bani si , in raport de raspuns , apelati la un avocat pt a va consilia in continuare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Premii Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Se pot acorda premii intr-o institutie publica in acest an? (vezi toată discuția)
Al 13 - lea salariu Allynia Allynia As dorii sa stiu daca se da sau nu se da al 13-lea salariu pe 2009. Este hotararea ordonatorului de credite? Multumesc! (vezi toată discuția)
Prima de vacanta carmen a carmen a Se acorda prima de vacanta in anul 2010? (vezi toată discuția)