avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PROCEDURA DE CONCEDIERE CORECTA -ART.65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PROCEDURA DE CONCEDIERE CORECTA -ART.65

Buna ziua.Sunt la inceput de drum si ma confrunt cu urmatoarea problema:
-as dori sa trimit in somaj cateva persoane si vreau sa fac toate documentele necesare si sa fie si corecte.
-Am facut decizia adunarii generale a asociatilor -hotarare prin care s-a luat decizia restangerii si reorganizarii activitatii societatii datorita dificultatilor financiare si a crizei economice prin care trece firma.S-a hotarat ca in anumite compartimente sa se reduca nr.de angajati existenti.(Mentionez ca acest numar nu depaseste procentu de 10% -pentru a ne afla in situatia unei concedieri colective).
Am redactat hotararea.si pe baza listei, am facut notificari salariatilor respectivi ca incepand cu data de ......se afla in perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare
ca urmare a restrangerii activitatii.Dupa ce expira preavizul le redactez salariatilor decizii individuale de incetare cu art 65 (1)-pentru a-i trimite in somaj.
La itm cand am intrebat nu prea m-au lamurit.nu prea stiau nici ei, cred.
Unii mi-au spus ca trebuia sa le prezint salariatilor o lista cu locuri vacante in unitate si ca trebuia sa specific in -notificarea de preaviz pe langa faptul ca se restrange activitatea si se reorganizeaza si faptul ca i se ofera un anumit post -care poate fi si de necalificat (si care logic nu il am sau nu este conform studiilor cum poti propune unui economist sa fie necalificat).
Si persoana respectiva sa scrie pe notificare ca refuza postul respectiv.Automat de a doua zi urmand sa curga preavizul de 20 de zile lucratoare.
Eu una nu mai inteleg#-o
Credeam ca acea lista si propunere se face la concedieri colective....este valabila si pentru cele individuale?
Si inca ceva...mi-au mai spus ca trebuie sa treaca 30 de zile calendaristice de la adoptarea hotarii generale, pentru a dispune noi concedieri individuale ? adica sa nu apara ca fiind concediere colectiva?
Cum se calculeaza termenu de 30 de zile calendaristice ? de la data hotarii, de la data primei notificari sau de la data primei decizii de concediere.#-o:((
Va multumesc anticipat, pentru rabadarea acordata cand si pentru sfaturile pe care mi le puteti da si care imi vor fi de ajutor.
Astept un raspuns din partea dumneavoastra urgent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:24, 14 Iulie 2010
În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.
si in cazul concedierii individuale pentru orice motive angajatorul e obligat sa ofere un alt loc de munca .
1. In cazul concedierilor individuale nu este obligatoriu ca angajatorul sa ofere si alt post celui care va fi concediat.
2. Pentru a nu avea surprize naplacute pe scrisoarea de preaviz si in decizia de concediere scrieti ca "unitatea nu are locuri de munca disponibile, conform experientei si pregatirii dvs. profesionale". Nu va costa nimic si scapati in cazul unui litigiu de munca.
3. Chestia cu 30 de zile este din Codul muncii, care explica ce inseamna concediere colectiva:
Art. 68. - (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

4. Asa ca fiti foarte atenta ca aceste concedieri individuale sa nu se transforme in concedieri colective (asta au vrut sa spuna cei de la ITM). Adica, sa aveti in vedere, la fiecare concediere, sa nu aveti, in ultimele 30 de zile calendaristice (incepand cu data acestei concedieri) mai multe concedieri decat va permite art.68 din Codul muncii.
~ Conținut șters la cerere ~
BODEALEX a scris:
Deci postul ocupat de angajatul disponibilizat este desfiintat (timp de 12 luni)


De unde ati scos asta? ;)

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva adelina20001 adelina20001 BUna ziua! Cum se interpreteaza corect art.68 din Codul Muncii? Art. 68 (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala danares danares In cazul concedierilor individuale, restructurarea posturilor, dupa ce perioada am voie sa reinfiintez aceleasi posturi. Este firma obligata sa reangajeze ... (vezi toată discuția)
Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)