avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala

In cazul concedierilor individuale, restructurarea posturilor, dupa ce perioada am voie sa reinfiintez aceleasi posturi. Este firma obligata sa reangajeze salariatii care au fost concediati?
Cel mai recent răspuns: danares , utilizator 15:24, 28 August 2009
Daca vb. de concediere individuala, nu exista nici o interdictie de reinfintare a postului si nici obligativitatea reangajarii vechilor angajatii. Dar mare atentie sa nu cumva sa fie concediere colectiva :
Art.68 C.M.
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
Daca nu e nici una din aceste situatii, nu trebuie sa respectati prevederile art. care se refera doar la concedierea colectiva
Dar trebuie sa respectati Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă. aceasta cauza poate disparea dupa o luna si atunci reinfintati post ;)
Singurul inconvenient este ca pe aceste posturi nu o sa beneficiati de conventi cu somajul , pentru angajarea absolventilor .....
Contractul Colective de Munca Unica la Nivel national 2007-2010 - ART.82. – (1) Unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de
la luarea masurilor de desfacere a contractului individual de munca pentru motivele ce nu
tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostiinteze in scris despre aceasta
organizatiile sindicale si sa faca publica masura.
(2) Salariatii notificati in acest sens au la dispozitie un termen de maximum 10 zile
lucratoare de la data primirii comunicarii, pentru a-si manifesta expres consimtamantul
cu privire la locul de munca oferit.
dana dgb- aceste prevederi se aplica numai pentru concedierile colective.

Codul Muncii
Art. 72
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrari pe
locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii
acestora.
(2) În situatia în care în aceasta perioada se reiau activitatile a caror încetare a
condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa în acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.


O zi buna
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2009
boerica, utilizator
Cele 9 luni nu sunt valabile doar la concedierile colective? Am sunta la ITM, la AJOFM, parerile sunt impartite: cei de la ITM spun ca dupa 12 luni pot reinfiinta un post, de la AJOFM dupa 6 luni, dar nimeni nu-mi spune cadrul legal, ba codul muncii ba legea somajului. Le-am citit pe ambele si nu am gasit nici o referire la aceste termene.#-o
Dupa tedintele din practica;) se pare ca acest art. 82 al CCM 2007-2010 se aplica doar concedieriilor colective

Alte discuții în legătură

Procedura de concediere corecta -art.65 Roxy30 Roxy30 Buna ziua.Sunt la inceput de drum si ma confrunt cu urmatoarea problema: -as dori sa trimit in somaj cateva persoane si vreau sa fac toate documentele ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva adelina20001 adelina20001 BUna ziua! Cum se interpreteaza corect art.68 din Codul Muncii? Art. 68 (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv ''desfiintare post'' mnd mnd Buna ziua, Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de ... (vezi toată discuția)