avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Ajutati-ma ,va rog .
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Ajutati-ma ,va rog .

Buna ziua ,
am sa incerc sa fiu cat mai obiectiv. Am de recuperat o creanta( am BO de la debitoare) de la o firma care tocmai si-a deschis :
"procedura generala de insolventa".
Am sa citez cateva fraze luate de pe portalul instantelor cu privire la acesta firma.
"Instanta ia act de intentia de reorganizare a debitoarei ". Despre ce reorganizare e vorba ? Nu e in insolventa=faliment ? Sau incurc eu termenii ? Legal cat dureaza reorganizarea ,ca si timp ....?
"Numeste administrator judiciar provizoriu pe ..." Catre acesta fac cererea de inscriere la masa credala ? Sau catre tribunal , si ii trimit si lui dupa aceea o copie ?
"Fixeaza termen limita ptr depunerea creantelor 19 august " Adica pana la aceasta data trimit cererea de inscriere la masa credala (declaratia de creante).
Aici am o mare nedumerire. Eu am de la aceasta debitoare 5 BO . Cate unul ptr fiecare luna , incepand cu luna mai a.c si pana in luna septembrie. Deci intrebare mea este care BO se considera valabile ptr inscrierea la masa credala ? Toate ? Sau doar cele scadente pana la data .....si aici iar nu stiu , care data ??? Data cand s-a pronuntat instanta cu privire la deschiderea procedurii de insolventa -asta ar fi 24 iunie. Sau data fixata ca si termen limita ptr depunerea creantelor , adica 19 august ?
Sper , stimati doamne/domni sa-mi intelegeti oful si poate ma luminati caci, am tot cautat pe forum situatie asemanatoare cu a mea ,dar nu am gasit.
Inca o fraza "fixeaza termen pentru depunerea raportului -16 sept -, prev de art 20 alin..." Are legatura cu reorganizarea ?
"Fixeaza termen limita ptr verificarea intocmirea , comunicarea tabelului preliminar 16 sept." Tabel preliminar sau tabel final , care e diferenta?

Acum , banuiesc ca poate nu reusiti sa ma lamuriti intrutotul , dar macar la intrebarea "care BO le trec in cererea de inscriere la masa credala ? Ce fac cu cele care nu sunt scadente ? Care data o iau in considerare, ptr a sti ce BO sunt scadente si valabil de a fi inscrise in cerere ? Catre cine fac cererea ?"
Cu multumiri ,
N Cristi

Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 22:01, 13 Iulie 2010
M-ar ajuta mult daca as sti in ce faza se afla debitoarea, pentru ca simplu fapt ca instanta ia act de intentia acesteia de reorganizare nu inseamna ca nu s-a dispus deschiderea procedurii.
Cu privire la biletele la ordin parerea mea este sa solicitati contravaloarea celor cinci, chiar daca nu sunt scadente pana la introducerea declaratiei de creanta, pe care o veti depune la tribunalul care judeca litigiul respectiv. In primul rand taxa de timbru va fi aceeasi indiferent de suma solicitata, iar in al doilea rand pana se va judeca cererea dvs vor ajunge toate la scadenta. Mare atentie sa nu depasiti data de 19 august cu declaratia de creanta.
Mult noroc,

Av. D. Tocea
Mulumesc mult .
Va ajuta cu ceva textul "Dispune deschiderea procedurii generale de insolventa impotriva debitoarei "
Obiect dosar : procedura insolventei -societati cu raspundere limitata
Materia juridica : faliment
Stadiul procesual : fond
De unde as putea afla mai mult care e situatia exacta a firmei debitoare ?
Buna seara.
O luam sistematic:
- se pronunta o sentinta/incheiere de deschidere a procedurii generale de insolventa- daca debitoarea isi manifesta intentia de reorganizare, se va proceda la intocmirea unui plan de reorganizare; daca nu, in functie de circumstantele cauzei, se intra in faliment;
deci, se intra in insolventa ( procedura generala), dupa care directia poate fi reorganizare sau faliment;
- planul de reorganizare se poate derula intr-o perioada de maxim 3 ani si cuprinde plata esalonata a datoriilor catre fiecare creditor;
- cererea de inscriere la masa credala se face catre tribunal ( cu indicarea nr de dosar si a debitoarei) , se anexeaza copii de pe documentele justificative, iar un ex. se poate comunica administratorului judiciar;- declaratia de creanta se depune obligatoriu pana pe 19 august ( in caz contrar intervine decaderea din drept);
- formulati cerere de inscriere la masa credala pentru toate BO, insa oarecum defalcat-pe de o parte BO scadente anterior datei deschiderii procedurii ( la aceasta data va raportati), pe de alta parte celelalte BO ( valoarea acestora,ele nefiind scadente, va fi acceptata sub conditie)- deci cereti toata suma din BO;
-tabel preliminar/tabel definitiv, sunt doua chestiuni distincte; in multe cazuri insa, daca nu apar contestatii sau alte situatii, cele doua tabele sunt identice;

Succes!:)


Tabel preliminar creante:
Cuprinde toate creantele nascute inainte de data deschiderii procedurii curente, scadente, sub conditie sau in litigiu, acceptate de catre administratorul judiciar in urma verificarii acestora.
In tabel vor fi mentionate atat suma solicitata de catre creditor, cat si suma acceptata si rangul de preferinta. In cazul procedurii simplificate, In acest tabel se vor inregistra si creantele nascute dupa deschiderea procedurii si pana la momentul intrarii in faliment;
Tabe definitiv creante:
Tabelul care cuprinde toate creantele asupra averii debitorului la data deschiderii procedurii, acceptate in tabelul preliminar si impotriva carora nu s-au formulat contestatii in conformitate cu prevederile art. 73, precum si creantele admise in urma solutionarii contestatiilor. In acest tabel se arata suma solicitata, suma admisa si rangul de prioritate a creantei;
Administratorul judiciar va poate lamuri toate neclaritatile. Nu ar fi rau sa aveti si un avocat care sa va reprezinte.
Atentie: nu depasiti termenul de depunere a cererii la masa credala.
:luck:
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrierea creantei in tabelul preliminar - societate in faliment andreya1202 andreya1202 Buna ziua, Rugamintea mea este sa-mi detaliati procedura de inscriere la masa credala vizavi de o sociatate in faliment, inclusiv termenele la care se fac ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Insolventa si faliment gillu gillu Buna ziua. Ne-am inscris la masa credala a debitoarei impotriva careia s-a dispus deschiderea procedurii generale de insolventa, cererea fiind admisa cu suma ... (vezi toată discuția)