avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va rog ajutor - semnare act aditional CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va rog ajutor - semnare act aditional CIM

Buna seara si sincere aprecieri pentru activitatea pe care o desfasurati !

Am sa va expun, cat mai succint, o problema care ma framanta.

Pana anul trecut nu am avut organizat un sindicat la nivelul firmei. Odata cu criza, insa, a aparut si sindicatul.

Niciodata nu am beneficiat de sporul de vechime. In fluturasele de salarii nici nu era trecuta aceasta rubrica.
Dupa indelungate negocieri s-a semnat si CCM la nivel de societate. In cadrul CCM - ului s-a stipulat ca salariul de baza include si sporul de vechime. Nu s-a putut obtine plata sporului de vechime separat de salariul de baza.
OK, asta e, bine ca am inceput si noi activitatile sindicale.

Sindicatul a dat in judecata firma, si a castigat in prima instanta procesul, obtinand, pentru perioada 2007 – data semnarii CCM la nivel de societate, recunoasterea aplicarii prevederilor CCM Ramura Electronica si Electrotehnica la societatea unde lucrez.
Precizez ca in CCM Ramura Electronica si Electrotehnica este prevazuta acordarea sporului de vechime.

Prin urmare, firma ar trebui sa ne plateasca retroactiv acest spor. Bineinteles, daca vom castiga si in recurs.
Oricum, sansele de castig sunt foarte mari, avand in vedere faptul ca firma unde imi desfasor activitatea a fost parte semnatara a CCM Ramura Electronica si Electrotehnica.

Hotararea s-a pronuntat in luna mai.
Recent ni s-au inmanat spre semnare niste acte aditionale la CIM. Primele de cand lucrez aici ! Si sunt ceva ani ...

In acest act aditional sunt doua paragrafe care mi-au dat de gandit ... ma framanta si va rog sa mi le ''traduceti''.


Iata cum arata:

1) Avand in vedere:
A. ..................
B. intentia Partilor de a modifica si de a actualiza Contractul Individual de Munca in sensul de a aduce situatia Angajatului la zi, precum si de a evidentia corect si complet in Contractul Individual de Munca drepturile si obligatiile agreate intre Societate si Angajat pana la data prezentului act aditional;
........
2) Sporuri: Salariul de baza lunar brut al Angajatului include toate sporurile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile, inclusiv sporul de vechime in munca, aceste sporuri fiind incluse in salariul de baza. Salariul de baza lunar brut al Angajatului nu include sporul pentru ore suplimentare si pentru ore lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore/zile libere.
Salariatul a beneficiat si beneficiaza in continuare de plata separata numai pentru sporurile cu caracter intamplator, respectiv, pentru ore suplimentare, lucrul in timpul noptii, munca prestata in zilele in care conform legii si contratului colectiv de munca aplicabil nu se lucreaza. Regimul de acordare al acestor sporuri este cel prevazut de lege, cu luarea in considerare a celor convenite in Contractul colectiv de munca aplicabil precum si in prezentul contract individual de munca.
..............

Intrebarea mea este urmatoarea : daca semnez acest act aditional, aceasta inseamna o recunoastere a faptului ca am primit sporul de vechime de la data angajarii si pana in momentul de fata, chiar daca, asa cum am spus mai sus, aceasta nu s-a intamplat ?

Impresia mea este ca firma stie ca va pierde in final procesul si prin semnarea acestor acte aditionale vrea sa ne fenteze. Astfel, daca semnam aceste acte aditionale, nu va mai fi obligata sa ne plateasca retroactiv sporul de vechime, chiar daca pierde procesul. Asa este ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri si o tranzitie prin criza cat mai scurta!
Cel mai recent răspuns: ContSters158303 , utilizator 21:57, 15 Iulie 2010
IT a scris:

Niciodata nu am beneficiat de sporul de vechime. In fluturasele de salarii nici nu era trecuta aceasta rubrica.


Revin cu o precizare:

Pe fluturas era trecut, pe langa salariu :
- ore suplimentare lucrate = ......;
- alt sporuri = 0
Impresia mea este ca firma stie ca va pierde in final procesul si prin semnarea acestor acte aditionale vrea sa ne fenteze. Astfel, daca semnam aceste acte aditionale, nu va mai fi obligata sa ne plateasca retroactiv sporul de vechime, chiar daca pierde procesul. Asa este ?


Asa este desi practic actul aditional produce efecte de la data semnarii de parti si nu in urma cu trei ani. Este reccomandabil semnarea unui act aditional care produce efecte de acum inainte.
Prin hotarare judecatoreasca va " aduce situatia Angajatului la zi, precum si de a evidentia corect si complet in Contractul Individual de Munca drepturile si obligatiile agreate intre Societate si Angajat pana la data prezentului act aditional;"
Multumesc pentru raspuns.
Si eu consider ca intr-un act aditional partile se refera numai la executarea in viitor a respectivului contract.

Tocmai de aceea, ma intreb de ce au introdus expresia: ''Salariatul a beneficiat .....''
Prin urmare, pentru ca totul sa fie in regula, ar trebui sa solicit scoaterea din actul aditional a urmatorului paragraf :

''Salariatul a beneficiat si beneficiaza in continuare de plata separata numai pentru sporurile cu caracter intamplator, respectiv, pentru ore suplimentare, lucrul in timpul noptii, munca prestata in zilele in care conform legii si contratului colectiv de munca aplicabil nu se lucreaza. Regimul de acordare al acestor sporuri este cel prevazut de lege, cu luarea in considerare a celor convenite in Contractul colectiv de munca aplicabil precum si in prezentul contract individual de munca.''

Ma scuzati pentru insistenta si va multumesc anticipat pentru raspuns.
Da! sau..
'Salariatul beneficiaza incepand cu data de....(atentie la data) de plata separata numai pentru sporurile cu caracter intamplator, respectiv, pentru ore suplimentare, lucrul in timpul noptii, munca prestata in zilele in care conform legii si contratului colectiv de munca aplicabil nu se lucreaza. Regimul de acordare al acestor sporuri este cel prevazut de lege, cu luarea in considerare a celor convenite in Contractul colectiv de munca aplicabil precum si in prezentul contract individual de munca.''

Alte discuții în legătură

Sporuri nelugigi nelugigi As dori sa stiu de ce sporuri si mai ales daca am dreptul la anumite sporuri. Lucrez intr-o banca si am cerut sau mai bine am intrebat contabila daca nu cumva, ... (vezi toată discuția)
Spor de fidelitate florinrohan florinrohan La firma la mine se spune in CCM ca avem dreptul in fiecare luna in afara salariului de baza , de spor de fidelitate dupa cum urmeaza :5% pentru primii 3 ani ... (vezi toată discuția)
Spor vechime coromadaniel coromadaniel Buna ziua, Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime. In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de ... (vezi toată discuția)