avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor vechime

Buna ziua,

Revin cu un alt subiect tot din compania mea si anume sporul de vechime.

In momentul de fata in cazul meu am dreptul la un spor de vechime de 10%.
In CCM este stipulat ca "pentru vechime in munca se acorda sporuri diferentiate pe transe de vechime conform Anexei nr. 14 (care anexa face referire la salariul de baza de referinta, neexplicind ce este acest salariu), ca un articol mai jos sa se mentioneze ca "Sporurile se calculeaza si se platesc raportat la salariul de baza si timpul efectiv lucrat in conditiile ce conditioneaza acordarea sporului, inclusiv pt orele suplimentare".
Pe "fluturas" apare mentiunea "spor de vechime 10%" dar raportat la..."salariul de baza de referinta" din Anexa 14 care este in acest moment ales aleatoriu ca fiind cel din luna ...Martie 2007 (am aflat acest lucru intrebind la salarizare si nu dintr-o sursa scrisa, ex CCM). Bineinteles ca de atunci lucrurile la nivel individual s-au modificat simtitor dpdv remuneratie, practic acest spor nu se raporteaza la salariul actual de baza.
Credeti ca este corect?
Mai mult incepind cu 1 Martie se intentioneaza ca acest spor sa se introduca in salariu (nu stim care salariu si nu stim la ce salariu se va raporta sporul) si mai mult decit atit odata introdus se va "ingheta", adica nu vom mai putea beneficia de acest tip de spor in momentul cind voi trece de exemplu de la 10% la 15% spor vechime.
Iar intreb, este corect?
Se pot corecta aceste lucruri negociindu-le ulterior in Contractul Individual de Munca, fara Instanta samd?
Ultima intrebare este valabila si pt "contributia" catre Sindicat de 1% despre care am discutat in topicul "CCMN 2007-2010"

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2008
coromadaniel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 3 Martie 2008
normal sporul se acorda la salariul de baza care este inscris in stat de plata (fluturas). s-ar putea intradevar in cazul dvs sa se acorde in functie de salariul brut la o anumita perioada, negociat in cadrul CCM. Daca e asa atunci se pot corect la noua renegociere.
CCM la nivel national - art. 41, alin. (3), lit. d): sporul pentru vechime in munca este de 5% pentru 3 ani vechime si maxim 25% la o vechime de peste 20 de ani din salariul de baza.
Salariul de baza la care trebuie calculat sporul este cel in vigoare, cel care apare in acest moment in cartea de munca si nu un salariu dintr-o luna anterioara. Daca CCM la nivel de unitate prevede altceva, parerea mea este ca acea prevedere este nelegala, CCM la nivel de unitate neputand sa prevada drepturi inferioare celor din CCM la nivel national, iar cazul expus e o incalcare clara a prevederilor CCM national, intrucat in realitate sporul nu se mai calculeaza functie de salariul de baza, ci raportat la o suma fixa, respectiv la salariul avut in luna x. Ar trebui sa discutati acest aspect cu reprezentantii salariatilor/liderii de sindicat.
Din pacate cu reprezentantii sindicatului nu ai ce discuta, ei fiind pusi acolo pt orice numai pt a-ti apara drepturile nu. Mi-au motivat ca, vezi Doamne, patronatul a vrut sa renunte la sporul de vechime si ei au reusit sa "negocieze" acest "spor" raportat la un salariu de baza din trecut si mai mic, fireste.
Acum, se pot cere retroactiv aceste drepturi neacordate?
Mi s-a intimplat tot mie in primele luni de la angajare, cind nu mi-au acordat sporul de vechime si apoi datorita demersurilor facute mi-au dat suma datorata retroactiv.
De aceea intreb.
Si mai intreb iarasi dc e legal ca aceste "sporuri" deformate sa mi se introduca in salariul de baza dupa o baza de calcul necunoscuta?
Multumesc.
se pot cere in instanta. cu acest CCM la nivel de unitate ati fost dezavantajat pt. ca sal. de baza al dvs e mai mare probabil. in CCM la nivel national se prevede la salariul de baza
Poate gresesc, oricum e o intrbare venita din partea unui profan in domeniu:
Nu se pot "corecta" toate acestea negociind la nivel individual Contractul Individual de Munca?
Mai ales ca nu sint membru de sindicat.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)