avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Consiliul de Mediere...Informare
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Consiliul de Mediere...Informare

Având în vedere că și o parte din magistrați au agreat introducerea obligativității medierii ca procedură prealabilă în anumite tipuri de litigii, limitarea doar la obligativitatea justițiabililor de a parcurge etapa informării de către mediator asupra avantajelor acestei proceduri, în cazul în care judecătorul îndrumă părțile în acest sens, este motivată prin două argumente:
-1.lipsa fondurilor financiare bugetare care ar trebui alocate pentru plata onorariilor mediatorilor, fiind evident că un justițiabil nu poate fi obligat să participe la o procedură pe cheltuiala proprie;
-2.situația resurselor umane în domeniul medierii, evidențiată prin publicarea Tabloului mediatorilor reactualizat și care indică județe cu 2-5 mediatori, respectiv localizarea acestora, cu preponderență, în reședințele de județ, astfel că în orașele mici sau comunele în care funcționează instanțe, nu există mediatori care să asigure serviciile de mediere pe plan local, iar justițiabilii nu pot fi obligați să se deplaseze în alte localități pentru a apela la serviciile mediatorului.
Cel mai recent răspuns: Seffer Laurentiu , Consilier juridic 08:16, 16 Iulie 2010
Am sa comentez cele 2 puncte:
1)lipsa fondurilor financiare bugetare care ar trebui alocate pentru plata onorariilor mediatorilor, fiind evident că un justițiabil nu poate fi obligat să participe la o procedură pe cheltuiala proprie;
Exista Ajutor Public Judiciar.Un singur protocol incheiat intre Consiliul de Mediere si MJ avand o suma limita cu privire la Ajutorul Public Judiciar privind medierea, ar fi rezolvat aceasta problema.
Dar cine sa
propuna asta ?
2) situația resurselor umane în domeniul medierii, evidențiată prin publicarea Tabloului mediatorilor reactualizat și care indică județe cu 2-5 mediatori,
respectiv localizarea acestora, cu preponderență, în reședințele de județ, astfel că în orașele mici sau comunele în care funcționează instanțe, nu există mediatori care să asigure serviciile de mediere pe plan local, iar justițiabilii nu pot fi obligați să se deplaseze în alte localități pentru a apela la serviciile mediatorului.Aveam aproape 5000 de mediatori in tara si nu sunt mediatori ?
a)In judetele specificate (cateva la numar) sunt doar 2-5 mediatori autorizati…dar atentie...sunt pe putin 20 neautorizati.De ce nu s-au autorizat ?Intrebati-i pe ei care-i motivul !!!
b)Toate organizatiile profesiilor liberale din Romania tin cont de repartizarea geografica si demografica a membrilor lor.
Consiliul de Mediere a permis inmultirea mediatorilor fara a controla si a tine cont de cele doua criterii esentiale pentru introducerea medierii ca procedura obligatorie....si repet....ESENTIALE : geografic si demografic.
Sa mai spun de ce s-a permis acest lucru ?
Despre activitatea Consiliului de Mediere si a celor care conduc aceasta institutie, asupra modului si felului cum acestia inteleg a se achita de sarcinile de servici, cred ca era si este necesar a se pronunta organele statului dar cum se pare nimeni nu se autosesieaza drept pentru care conducerea CM isi poate face pe mai departe de cap si dupa bunul plac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediatorul de serviciu Nicolae Dediu Nicolae Dediu Stim cu totii ca holurile judecatoriilor sunt mereu pline de justitiabili, iar judecatorii sunt obositi de numarul imens de dosare ce trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Formator daniel vieru.cinci motive pentru care medierea trebuie sã devinã obligatorie în românia Nicolae Dediu Nicolae Dediu Numărul redus de cazuri (un argument statistic) administrat de către mediatori. Chiar în conditiile unei profesii liberale si a publicului neavizat, ... (vezi toată discuția)
Noutati in mediere Birou mediator jr.RODICA COJAN Birou mediator jr.RODICA COJAN HOTÃRÂRE nr. 235/25.01.2014 Având in vedere: - prevederile art.19 alin.(4) din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu ... (vezi toată discuția)