avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune

salut,

un prieten de al meu, cetatean strain, care nu vorbeste bine romaneste, si-a cumparat un ceas de 1500 de euro dintr-un magazin acum cateva luni. intre timp un cetatean/ individ care facea parte din anturajul prietenului meu ( individul aducea haine din afara si le vindea iar prietenul meu ii era un client fidel ) s-a dus intr-o seara la prietenul meu acasa si l-a convins sa-i dea ceasul original cumparat din magazin in schimbul unui alt ceas tot de firma dar care s-a dovedit a fi o copie nereusita ( am fost a doua zi la un ceasornicar care ne-a confirmat ca ceasul este o facatura ). Individul nu mai raspunde la nici un telefon. Tranzactia a avut loc acasa la preitenul meu. Au fost doar ei doi de fata adica nici un martor in plus. Am numele lui complet si seria si numarul de buletin. Ce sanse avem sa ne recuperam ceasul daca facem o plangere la politie. Cetateanul strain are toate actele de sedere in regula.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:41, 21 Iulie 2010
Exista sanse sa obtineti bunul inapoi ( daca mai exista) sau contravaloarea lui.
Va recomand mai intai sa il anuntati pe respectivul ca veti face plangere penala, poate vi-l da de bunavoie, pt ca la infractiunea de inselaciune ( art. 215 Cod penal) nu este prevazuta posibilitatea de impacare a partilor si de retragere a plangerii. Daca faceti plangerea, procesul penal isi va urma cursul chiar daca recuperati bunul. Poate intelege si el asta inainte sa fie prea tarziu.
Daca prietenul dvs. detine inca factura cu care a cumparat ceasul si certificatul de garantie ar fi bine fiindca poate demonstra ca ceasul ii apartine. In rest, poate depunde plangere pentru inselaciune, daca prietenul sau i-a dat la schimb un ceas a carui autenticitate este indoielnica .Ar mai fi necesare si alte probe insa, cred ca daca se va gasi ceasul asupra celui cu care a facut schimbul, iar prietenul dvs. detine documentele de cumparare, s-ar putea sa fie ok.
nu mai are nici un act asupra ceasului. doar extrasul de la cardul de credit cu care a facut plata. deci pot sa il acuz de inselaciune ? problema e ca nu pot sa dau de urma lui am doar numele si seria si numarul de buletin pe care portarul de la scara blocului le-a notat.
E bun si extrasul.
Daca nu aveti datele de contact ( un nr. de tel., ceva...) asta e, ghinionul lui. Mergeti la politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frauda online Lidyalexandra Lidyalexandra Buna ! Caut disperata ajutor. Eu si prietenul meu am gasit pe internet o masina de vanzare. Vânzătorul e plecat in Anglia si mi-a cerut drept dovada ca ... (vezi toată discuția)
Problema cu un ceas trimis in japonia! urgent Alexbb Alexbb Buna ziua, am o problema mai delicata. Acum cateva zile am trimis un ceas cuiva din Japonia, ceas pe care l-am comandat de la alta persoana. Banii au fost ... (vezi toată discuția)
Inselat la supermarket, diferenta pe bon Lulica Lulica Buna seara Deschid acest nou topic doarece nu am gasit in forum decat furt DIN supermarket. Problema mea vizeaza \\"cealalta\\" parte. Nu vreau sa aduc in ... (vezi toată discuția)