Pe 21 iulie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Legea 170/2010 pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si pentru modificarea art. 10 ind 1 din Legea locuintei nr. 114/1996.
Prevederile articolului 1 se aplica prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si vine sa reglementeze una dintre problemele frecvente care apar in asociatiile de locatari/proprietari: folosirea spatiului comun si dreptul de folosinta al acestuia.
"(3) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(4) In cazul prevazut la alin. (3), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(5) In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.
(6) Constatarea incetarii destinatiei de folosinta comuna pentru aceste parti se face prin hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
(7) Imobilul, respectiv partea din imobil rezultat/a din instrainare se va inscrie in cartea funciara urmand procedura cadastral-juridica reglementata la alin. (1)."
Buna seara!
Aceasta lege permite proprietarilor sa-si cumpere spatiul ocupat abuziv prin mutarea usii de la intrarea in apartament luand din cota-parte indiviza a celorlanti proprietarii?
In ce conditi si ce suma se stabileste ?
Cu banii obtinuti de la acestia se pot plati penalitati la furnizori lasate mostenire de la vechea conducere unde ar trebui sa contribuie toti proprietarii pentru a nu risca sa ramanem fara utilitati?
Multumesc anticipat !
Ar fi o idee buna, numai ca trebuie sa lasam sa "se coaca" legea. Ar trebui si ceva norme de aplicare, ca asa din textul ei nu se intelege inca ce se intampla si cum se intampla cu vanzatorii - proprietari.
In orice caz ar trebui ca o data cu hotararea de a vinde spatiile cu pricina trebuie stabilit prin unanimitate - cred - ca acesti bani sa fie introdusi in fondul de reparatii, altfel ei trebuie impartiti proprietarilor.
Da, sa mai studiem un pic problema. avem si noi cazuri de extindere a spatiului pe proprietatea comuna. Noi i-am pus pana acum sa plateasca o chirie sau le-am inclus suprafata la cheltuielile pe cota parte, cam la limita legii.
Poate ca acum o sa putem sa le vindem acele extinderi conform legii.
Pretul se negociaza si aici se pot negocia sumele tinand cont de pretul pietii.
Banii incasati de asociatie se pot folosi fara probleme pentru reparatii si cheltuieli de administrare prin includerea acestora in fonduri speciale sau in fondul de reparatii direct.
Nu chiar fara probleme! Ca daca observati, in textul legii se spune ca cei care nu au fost de acord cu vanzarea vor fi si ei despagubiti.
Dar daca in urma despagubirilor, acestia isi vor banii neaparat, nu sa-i lase in fondul de reparatii? Cam la limita drepturilor de proprietate este aceasta lege si eventuala ei aplicare discriminatorie.
Adica eu nu sunt de acord cu aceasta vanzare, tu asociatie o faci ca asa vrea 2/3 din proprietari, deci ei hotarasc o data pe seama proprietatii mele si culmea abuzului, a doua oara mai hotarasc si unde sa fie varsata despagubirea mea. Mde! Nu e cusher deloc!
Locuiesc intr-un bloc P+1 cu 4 apartamente,cate 2 pe nivel,construit prin 1950.Blocul are - si a avut inca de la inceput - o mansarda/pod folosit de proprietari in comun pt diverse ( rufe,depozitare,etc ).
Intentionez sa-mi amenajez un apartament in acest spatiu,prin desfiintarea podului existent la ora actuala,contructia unui nou nivel in locul acestuia si apoi reconstructia podului peste acest nivel ( practic o supraetajare + din nou pod destinat activitatilor comune).
M-am oferit ca,in schimbul acceptului locatarilor,sa realizez anumite lucrari de reparatii ale blocului,si anume inlocuirea acoperisului impreuna cu streasinile si burlanele aferente,inlocuirea tamplariei pe casa scarii,reparatia si zugravirea peretilor de pe casa scarii,etc.Suntem 3 localari "pro" si unul "contra",deci conditia celor 2/3 e infaptuita.
Cei de la primarie imi spun insa ca intentia mea nu are sanse de reusita,pe motiv ca este vorba de o supraetajare si nu mansardare,si ca in acest caz prima conditie ar fi acceptul TUTUROR locatarilor.Oare asa sa fie sau inca legea asta e prea "calda" si nu au apucat s-o descifreze cum trebuie?
Si inca o intrebare,daca-mi permiteti: in contextul acestei legi,care ar fi mai exact exprimarea acceptului locatarilor in actul notarial :"cedez ....","accept ca X sa....","vand......."?
In speranta ca ma puteti lamuri,multumesc anticipat.