avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot obtine daune ptr. pierderea capacitatii de munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot obtine daune ptr. pierderea capacitatii de munca de la firma angajatoare?

daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns:sunt inca angajatul unei mari firme de comercializare a produselor electrocasnice.m-am angajat acum 2 ani la aceasta firma,am facut analize la angajare, deci am fost perfect sanatos.am lucrat sofer la aceasta firma apoi consilier vinzari,dar se stie ca intr-un magazin de electrocasnice faci totul de fapt fisa postului prevede sa faci cam totul:incepind de la descarcat, dezambalat carat marfa in magazin,vindut,transportat la client.acum 4 luni am suferit o operatie de hernie de disc,de atunci stau in concediu medical si nici poveste sa ma refac, sa pot merge din nou la serviciu, sa mai fiu un om normal.toate astea din cauza efortului depus.vreau sa spun ca doar o masina de spalat cintareste cam 80kg,nu mai spun de aragazuri, frigidere,etc.fisele de transport spun totul cam cite sute de kg. am manipulat zilnic,si am dus pina in casa clientului.de la data operatiei si pina acum vreau sa spun ca nimeni de la firma nu s-a interesat de mine, nici macar un telefon nu am primit.termin cele 180 de zile de concediu medical,si eu nu ma mai pot intoarce sa muncesc nici la firma si nici in alta parte.cum pot cere despagubiri firmei?care este calea legala?
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 14:30, 25 August 2007
incearca sa afli de la medicul curant cum poti declara boala ca fiind boala profesionala.......pe undeva o sa ai nevoie si de viza medicului de medicina muncii....procedura exacta nu o stiu....
:-/ deci?
trebuie sa existe o cale legala.dar de unde incepem?nu s-a mai lovit nimeni pe aici pe forum de aceasta problema?
:-/ deci?
trebuie sa existe o cale legala.dar de unde incepem?nu s-a mai lovit nimeni pe aici pe forum de aceasta problema?
Imi pare rau!

ca sa poti solicita daune trebuie sa dovedesti ca:
- te-ai imbolnavit din cauza ridicarii unor greutati mari, in timpul proramului, la cererea firmei. Ppentru aceasta ai nevoie de fisa postului (in care sa fie trecuta si manipularea marfii); daca nu ai fisa postului poti dovedi acest lucru cu marturia colegilor si/sau clientilor dar nu are aceeasi putere probatorie
- nu ti-au acordat echipamentul de protectie specific (trebuia sa se faca predare-primirea cu un proces verbal semant si de tine)
- codul de boala de pe certificatul medical este 01 (accident de munca sau boala profesionala)

Daca ai un alt cod de boala pe certificat iti va fi foarte greu sa il schimbi.... Si in cazul unui alt cod de boala se presupune ca te-ai imbolnavit acasa si atunci iti vor trebui dovezi clare ca singura cauza a bolii este munca fizica depusa la locul de munca... Fara un avocat bun nu prea ai sanse sa obtii acele daune
pentru boala profesionala codul este 04, iar pt accident de munca (ceea ce nu cred ca e cazul) , este 03. Daca aveti codul 01, boala Dvs a fost incadrata in categoria bolilor obisnuite. Dar, daca medicul curant presupune ca ar putea fi boala profesionala, poate face o sesizare Directiei de Sanatate Publica, care va confirma sau infirma aceasta in urma unei verificari.
Despagubiri insa nu puteti cere angajatorului, decat in masura in care permite Legea 346/2002 privind accidentele de munca si bolile profesionale. In cazul in care angajatorul nu a respectat prevederile privind protectia muncii, acesta poate fi sanctionat.
Hernia de disc este foarte greu de incadrat ca boala profesionala, pt ca ea poate fi determinata de multi factori (inclusiv de statul mult pe scaun, in pozitie incorecta, de practicarea unui sport, etc). Iar in vederea declararii ca boala profesionala se va tine cont de anamneza profesionala, antecedente personale, etc...

Alte discuții în legătură

Pensie de boala sau renta viagera Edward199 Edward199 Buna ziua ! In ultimii 3 ani am facut 3 hernii de disc la acelasi angajator ! cum exista obligatia cu doctorul de medicina muncii , angajatorul nu vrea sa mai ... (vezi toată discuția)
Accident de munca valentin198 valentin198 in urma conditiilor grele de munca am capatat o hernie de disc , cum pot actiona in instanta angajatorul? (vezi toată discuția)
Fisa fiam ContSters493469 ContSters493469 Am beneficiat de 273 de zile se concediu medical.La revenirea din concediu,trebuia completata de catre angajator, fisa FIAM? (vezi toată discuția)