avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz concediu de odihna

Buna ziua,
Lucrez intr-o firma...de 2 ani..si intotdeauna au fost "mici"probleme in a acorda concediul de odihna cuvenit angajatului,din diferite motive.Insa unul din ele ar fi lipsa personalului..nu ti se acorda mai mult de 6..max7 zile de CO indiferent de e probleme ai avea..(trecand peste faptul ca,Art>140(alin1)prevede altceva)iar sf.anului,cand ai acumulat f.multe zile de concediu..te intreaba de ce nu ai reusit sa faci asta in timpul anului si ai asteptat pana acum sa se stranga atatea..asta se intampla si acum.Am nevoie de CO in luna august..ma suprapun 1 zi cu unul din colegii mei..si pentru asta nu mi se va acorda..Intrebarea mea este...:se procedeaza corect??!din moment ce aceste programari au fost facute de la inceputul anului impreuna cu toti membrii echipei?

Astept un raspuns cu interes,
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters126453 , utilizator 17:56, 23 Iulie 2010
lasati cererea de co inregistrata la firma.mai ales dc aveti si concendiu programat.cererea se aproba de director dar faceti-va o copie dupa ea inregistrata si dc va pun absenta sau va dau afara sa aveti cum sa va aparati caci puteti sa contestati decizia de concediere la Tribunal in 30 de zile de la comunicare.
Va multumesc frumos pentru raspuns!!"Problema"de fapt cam aceasta ar fi ca directorul meu(de magazin),nu doreste sa mi-l acorde motivul fiind cel de mai sus.."nu avem suficient personal"in magazin.Acum fiindca dvs.mi-ati spus ca imi pot lua CO indiferent daca ma suprapun 1zi cu altcineva(el fiind deja programat de la inceputul anului),probabil ca voi ajunge sa vorbesc cu directorul general(cel care ne subordoneaza pe toti,inclusiv pe el)depunand cererea direct dansului.Sper sa nu am probleme in aprobarea ei...punandu-ma in situatia de a ajunge la ITM pt un banal CO...
Art. 139 Codul muncii:
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 143:
1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.

Atentie si la art. 144.
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat
Va multumesc mult de tot pentru raspunsurile dvs!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere concediu de odihna Mihai.Catalin96 Mihai.Catalin96 Buna seara. Lucrez la acest loc de munca de 2 ani,iar acum a intervenit o problema. In urma cu 3 luni, am anuntat directorul ca in perioada 07.08-21.08 doresc ... (vezi toată discuția)
Concediu cristinablazs cristinablazs buna ziua, as avea o intrebare legata de concediu de odihna...in 7.12.2012 am revenit la munca din CCC(2ani) si as dorii sa stiu dupa cat timp as putea sa ... (vezi toată discuția)
Durata concediu de odihna anual miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de acordarea concediului de odihna. Un angajat are dreptul la 23 zile de CO anual conform ... (vezi toată discuția)