avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune pe baza de testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune pe baza de testament

Buna ziua

Caz: In urma cu 7 ani matusa sotiei a incheiat impreuna cu aceasta un testament, prin care lasa exclusiv sotiei mele (nepoata dansei de la sora ei, actualmente decedata) toate bunurile mobile si imobile aflate in proprietatea ei (apartament 2 camere+bunuri personale) cu clauze de ingrijire si inmormantare.
In luna Aprilie a.c. matusa a decedat, sotia mea indeplinind toate clauzele din testament atat in timpul vietii matusii cat si la inmormantare. Matusa nu a avut sot sau copii, dar are 2 frati in viata (ambii in alte localitati, peste 75 ani).

Intrebare: 1. In conditiile descrise, vreau sa stiu daca cei 2 frati in viata(sau copii acestora) ai matusii sotiei mele vor mai fi citati pt. succesiune sau nu, respectiv daca pot ataca sau nu testamentul?
2. Cu ce acte trebuie sa se prezinte sotia mea la un notar pt. efectuarea succesiunii?
3. Este necesar sa se prezinte la acelasi notar unde s-a redactat si autentificat testamentul sau la oricare alt notar?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: doinitamarcu , utilizator 00:06, 14 August 2018
Dupa o incursiune pe la mai multi notari, am aflat toate datele si actele necesare succesiunii:
- certificat de nastere si deces al matusii decedate
- Act de proprietate (C-v + schita casa/apartament + intabulare daca exista)
-Certificat de atestare fiscala
si inca 2 elemente care peste tot ne-au lasat :O :
- certificat de deces al parintilor matusei (cam absurd din punctul nostru de vedere luand in considerare ca matusa la data decesului avea 86 ani)
- 2 martori care: sa nu fie rude gr.1 si 2 + sa fi cunoscut matusa de min.10 ani (in alt loc de 30 de ani #-o) si sa stie sa scrie. Acesti martori sunt necesari deoarece exxista cazuri in care ulterior intocmirii testamentului au aparut "mostenitorii" - copii decedatei.
Taxele sunt rezonabile.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
zombie_ro, utilizator
Multumim pt feed-back.
Stiam ca in unele cazuri e nevoie de martori, de ex. daca nu exista alte elemente de identificare, cum ati prezentat prima data speta nu era nevoie.
Interesant.
Situatia este exact ca cea descrisa de mine prima data. Dar din toate discutiile avute cu notarii reiese ca Testamentul in forma lui legala (scrisa, redactata si autentificata in fata unui notar) nu are valoare probatorie si juridica :O : tot este nevoie de 2 martori ca sa declare ca persoana decedata nu a avut descendenti, respectiv certificatele de deces ale parintilor persoanei decedate (indiferent de varsta acestuia/acesteia - matusa avea 87 de ani) pt. infirmarea ca nu exista ascendenti.
Mai grav este ca in cazul de fata, certificatele de deces ale parintilor nu cred ca mai exista (acestia decedand prin anii 1970-1980) - alta alergatura prin N judete sa se faca rost de ele de la arhivele primariilor.
E grav cu sistemul asta juridic in Romania de azi! :(
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
zombie_ro, utilizator
S-a rezolvat =D> Pe data de 04.10.2010 vom ridica certificatul de mostenitor. La pret a iesit acceptabil.
Felicitari.=D>

Alte discuții în legătură

Succesiune forucocolina forucocolina Buna ziua, am avut o matusa care a decedata in urma cu 3 ani, a fost casatorita insa sotul a decedat, in urma lui lasand matusi un testament prin care lasa ... (vezi toată discuția)
Buna. in ce condiții se poate ataca un testament? a murit o ... Camelia Victoria Camelia Victoria Buna. In ce condiții se poate ataca un testament? A murit o mătușă, și a lăsat prin testament un apartament unei prietene de a ei. Menționez că ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)