avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intrebare despre pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intrebare despre pensia de urmas

Buna ziua, m-am inscris recent la o facultate si voi urma cursuri cu frecventa redusa, as dori sa stiu daca o sa primesc pensia de urmas chiar daca nu sunt la zi, varsta mea este de 21 de ani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:24, 25 Iulie 2010
trebuie sa fii la zi, atfel nu exista justificare sa primiti pensie de urmas
Legea nr. 19/2000 nu distinge dupa cum cursurile pe care le urmati sunt de zi sau cu frecventa redusa. Important este ca forma de invatamant pe care o urmati sa fie organizata potrivit legii (legea invatamantului nr. 84/1995). Deci veti beneficia de pensie de urmas.

Temei legal:
-art. 66, pct. b) din Legea nr. 19/2000;
-cap. B, sect. V, pct. 20 din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000.

Art. 66 - Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Ultima modificare: Duminică, 25 Iulie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.
Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas - facultate particulara fr? yo_kss yo_kss ma ajuta si pe mine cineva ? vreau sa stiu daca pot beneficia legal de o pensie de urmas daca sunt inscris la o facultate particulara acreditata si sunt la FR. ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Anamaria-Bianca Anamaria-Bianca Buna am si eu o intrebare. Daca sunt studenta la ID am dreptul la pensie de urmas dupa tatal meu? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)