avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mosteniri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mosteniri

Bunica mea a decedat in 2004, iar tatal meu, in calitate de unic mostenitor nu a deschis succesiunea, decedand in 2010. Va rog sa-mi spuneti ce varianta este mai avantajoasa financiar, actiunea in instanta sau procedura succesorala notariala?
Tineti cont de faptul ca:
- de la data decesului tatalui meu nu a trecut termenul de un an de zile, deci nu datorez taxe succesorale la dezbaterea succesiunii acestuia;
- daca actiunea in instanta, pentru dezbaterea succesiunii tatalui meu va fi introdusa de sotul supravietuitor, acesta va beneficia de ajutor public judiciar;
- in cazul succesiunii de pe urma tatalui meu sunt 3 mostenitori si sotul supravietuitor, iar in cazul succesiunii de pe urma bunicii exista un singur mostenitor, tatal meu decedat.
In ceea ce priveste dezbaterea succesiunii ca urmare a decesului bunicii mele, va rog sa-mi spuneti daca actiunea in instanta poate fi introdusa de mama mea, in numele tatalui meu decedat.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:37, 27 Iulie 2010
Succesiunile dupa bunica si tata se vor conexa.
Daca toti mostenitorii se inteleg amiabil, puteti merge la notar, daca nu se inteleg, apelati la instanta.
Nu se acorda scutire de taxa de timbru pt calitatea pe care o are reclamantul fata de defunct, ci in functie de veniturile realizate de reclamant.

Mai avantajoasa financiar ar fi varianta in instanta, pt ca la primul termen puteti depune o tranzactie ( precum ca toti mostenitorii v-ati inteles asupra impartelii) si recuperati taxa de timbru.
Altfel, mai civilizat e la notar.
buna ziua .
intrucat succesiunea dupa bunica dvs. nu a fost dezbatuta, dvs. aveti vocatie succesorala pt. a cere dezbaterea succesiunii .
mama dvs. nu are calitate succesorala pt. succesiunea bunicii dvs.

problemele nu sunt chiar atat de simple.. intr-adevar daca bunicul decedase anterior bunicii si tatal dvs. nu mai avea fratisurori, dansul era singurul mostenitor legal al bunicii dvs.
intrucat dansul nu a procedat la dezbaterea succesiunii dupa mama sa, automat vor avea vocatie succesorala la succesiunea bunicii , rudele din celelalte clase de mostenitori legali, respectiv fratii si surorile bunicii daca exista, nepoti de frati sau surori, parintii daca mai traiesc , etc. etc.
astfel incat, dvs. va trebui sa mentionati la data la care solicitati dezbaterea succesiunii daca exista vreo ruda din partea bunicii, in viata .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire nicole852107 nicole852107 buna ziua,vreau sa dezbatem mostenirea dupa tata,in acelasi timp sa iesim si din indviziune cu casa.3/8 sunt ale uni unchi care a decedat in luna martie anul ... (vezi toată discuția)
Problema mostenire mariard mariard Surorile tatalui meu au renuntat la casa parinteasca (unde au locuit bunicii mei) in favoarea tatalui meu. Cu alte cuvinte, au semnat pentru ca imobilul sa ii ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)