avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... CALUZE ABUZIVE IN CONTRACTE
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

CALUZE ABUZIVE IN CONTRACTE

Va rog ajutati-ma si pe mine cu un raspuns clar (indicand si articolul din lege) referitor la clauzele abuzive din contractele de servicii si nu numai.
Sunt considerate abuzive clauzele din contractele de servicii telefonie mobila si/sau internet referitoare la denuntare unilaterala mai devreme de termen sau la plata acelor despagubiri care ar trebui platite in acest caz ? Daca da cum pot face sa denunt un contract de genul asta inainte de termen si sa nu platesc nici o despagubire fata de ei.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: raduallan , utilizator 01:52, 8 August 2010
Cdrul legal este dat de art.84 din Codul consumatorului (Legea nr. 296/2004) si Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianti si consumatori.
Art. 84 amintit mai sus spune ca "Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept. Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale”.

Concret : clauzele la care faceti referire au fost declarate abuzive iar dvs puteti rezilia unilateral contractul de furnizare a serviciilor telefonice fara sa fiti obligat la plata daca nu ati beneficiat de nici un fel de oferta promotionala (ex. reducerea abonamentului cu 50% pe x luni, achizitionarea unui telefon la pret redus, etc).
puteti rezilia contractul inainte de termen fara sa platiti nicio taxa numai daca sunteti persoana fizica.
Clauza contractuala conform careia consumatorii trebuie sa plateasca o taxa de reziliere a contractului de prestari servicii, in suma fixa, in situatia cererii de reziliere inainte de expirarea perioadei minime contractuale poate fi constatata ca fiind abuziva doar de instanta.
Prestatorul de servicii poate demonstra ca suma fixa mentionata in contract este despagubirea pentru costurile beneficiilor acordate consumatorului, in acest caz clauza nu mai este abuziva, deoarece nu creeaza un dezechilibru intre drepturile si obligatiile partilor.
Va puteti adresa Comisariatului pt Protectia Consumatorului din judetul dumneavoastra. Posibilitatile lor de a actiona in astfel de cazuri sunt limitate insa;
astfel, in ipoteza in care prestatorul nu demonstreaza ca taxa ceruta acopera doar costurile beneficiilor, comisarii vor incheia un proces-verbal de constatare in care precizeaza ca exista indicii privind existenta unei clauze abuzive. Acest act se trimite la judecatorie, care eventual, poate sa constate clauza abuziva, sau dimpotriva. Procesul va dura in jur de 1 an.
Cred ca s-a dat prea multa importanta acestui act normativ si nu s-a explicat indeajuns eficienta acestuia.Actiunea in constatare a clauzei abuzive, o puteti formula si in nume propriu (in temeiul Legii nr. 193/2000), in situatia in care nu doriti sa va adresati protectiei consumatorilor.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
raduallan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract telefonie mobila axw axw Buna ziua, Din motive personale as vrea sa renunt la un abonament Orange dar stiu ca se cere taxa de reziliere adica sa platesc abonamentul pe lunile ramase ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract monteld monteld Acum un an am prelungit contractul de telefonie cu R...telecom, si am primit gratuit un telefon. Mai sunt vreo cateva luni pana expira contractul, dar eu ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telefonie,internet corinapro corinapro Buna ziua!Am un abonament de telefonie+internet la zapp si am sunat azi sa reziliez contractul si mi-au raspuns ca trebuie sa platesc 150 euro taxa deoarece ... (vezi toată discuția)